Τι συζήτησε με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο ο ο γερμανός υπουργός υγείας Ντάνιελ Μπαρ
Ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ (αριστερά) και ο έλληνας ομόλογός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ (αριστερά) και ο έλληνας ομόλογός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Είναι από τα μεσαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ έγινε δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Ανδρέα Λυκουρέντζο σχεδόν ως αρχηγός κράτους τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς έκλεψε μισή ώρα από το υπερφορτωμένο πρόγραμμά του για να τον συναντήσει. Μια άλλη εκδήλωση της γερμανομανίας που έχει ξεσπάσει τελευταία; Όχι ακριβώς. «Οι Έλληνες ξέρουν, ότι η βοήθειά μας είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να εξυγιάνουν τον τομέα της υγείας» έλεγε γερμανός διπλωμάτης. «Άλλη δεν θα υπάρξει. Γι' αυτό και την αρπάζουν από τα μαλλιά».
Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ως άξονα την παροχή τεχνογνωσίας και τρία κέντρα βάρους:
Πρώτον, την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρότυπο του Γερμανικού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Ταμείων στον τομέα της Υγείας. Σε αυτό ανήκει, μεταξύ άλλων, και ο καλύτερος τεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΟΠΥΥ και η εφαρμογή νέων «έξυπνων» ψηφιακών συστημάτων στον τομέα υπολογισμού των κόστων και της έκδοσης τιμολογίων. Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΕΟΠΥΥ και η αποδόμηση της γραφειοκρατίας.
Δεύτερον, τη βελτίωση της διαχείρισης των νοσοκομείων μέσω επίσης τεχνολογικών και οργανωτικών νεοτερισμών, καθώς και της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας, και
Τρίτον, την αναδιαμόρφωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων, μεταξύ άλλων και «generics». «Στη Γερμανία, τα περισσότερα φάρμακα είναι πολύ φτηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα» είπε. «Αυτό και μόνο δείχνει τι τεράστιο περιθώριο για τον περιορισμό των εξόδων υπάρχει, αν εφαρμοστεί ένα σωστότερο σύστημα προμηθειών».
Στη βοήθεια αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται παροχή χρημάτων. «Το οικονομικό κέρδος, και όχι μόνο, θα είναι όμως τεράστιο, αν όντως επιτύχει η επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση» λέει ο ίδιος διπλωμάτης.
Η τεχνογνωσία αυτή δίνεται από τη Γερμανία στα πλαίσια της μη χρηματιστικής συμβολής των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.
«Γνωρίζετε, ότι η Γερμανία έχει αναλάβει δυο τομείς στο πλαίσιο αυτής της βοήθειας. Ο πρώτος είναι η υγεία και ο δεύτερος η τοπική αυτοδιοίκηση» υπενθύμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.
Στον τομέα της αυτοδιοίκησης, η συνεργασία διευρύνεται τους τελευταίους μήνες, χάρη και στον υφυπουργό Χανς-Γιόακιμ-«Φοχτουλάκη» (σ.σ.: όπως τον αποκαλούν ενδιάμεσα οι Κρητικοί)-Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της εκ μέρους της γερμανικής πλευράς, όλο και περισσότερο.
Στο χώρο της υγείας, αντίθετα, η συνεργασία περιοριζόταν μέχρι τώρα κυρίως ανάμεσα στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της πανεπιστημιακής κλινικής του Μάρμπουργκ.
Μετά την επίσκεψη του κ. Μπαρ στην Αθήνα αναμένεται να εντατικοποιηθεί. «Πόσο καιρό δίνεται στους Έλληνες για να κάνουν τη μεταρρύθμιση;» ρωτήθηκε ο ίδιος διπλωμάτης. «Ένα χρόνο το πολύ» ήταν η απάντησή του. «Αν δεν την κάνει μέχρι τότε, το ελληνικό σύστημα υγείας θα διαλυθεί. Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται όμως αποφασισμένη να την προχωρήσει - εφόσον βέβαια καταφέρει να μείνει στη θέση της σε αυτό το διάστημα».
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου