Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

26/11/12 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ


Ο ΙΣΚ μετά την επιβολή της δραστικής ουσίας (ΦΕΚ 3057, Τεύχος Δεύτερο 18.11.2012) από πλευράς του ΥΥ&ΚΑ που στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα του γιατρού να θεραπεύει τον ασθενή του και να παίρνει την ευθύνη γι αυτό, προτείνει στους συναδέλφους τα κάτωθι:

1. Να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για την επικινδυνότητα της εκχώρησης της θεραπείας τους από το φαρμακοποιό ή οποιοδήποτε άλλον πλήν του θεράποντος ιατρού.

2. Να συνταγογραφούν με το εμπορικό σκεύασμα όπως συνταγογραφούσαν ως τώρα εφόσον και για όσο χρόνο αυτή η δυνατότητα τους παρέχεται.

3. Σε περίπτωση που στο μέλλον δεν θα του δίνεται η δυνατότητα αυτή, να αναγράφει τη δραστική ουσία, και στο χώρο της συνταγής, στη θέση «σχόλια» να αναγράφει τα κάτωθι: «το εμπορικό σκεύασμα της προτίμησής του και την φράση: ο ιατρός δεν ευθύνεται για τυχόν αλλαγή του φαρμάκου» και να σφραγίζει με την προσωπική του σφραγίδα.

Ο ΙΣΚ και το κεντρικό θεσμικό μας όργανο, ο ΠΙΣ θα σταθεί πλάι σε κάθε συνάδελφο σε τυχόν προσπάθειες εκφοβισμού από την πλευρά του ΥΥ&ΚΑ που πιθανόν να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Ο Ιατρικός κόσμος όλης της χώρας σύσσωμος, θα προασπίσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στη θεραπεία και τη φροντίδα του ασθενούς και θα τον προφυλάξει σε κάθε περίπτωση, όπως επιτάσσει το υψηλό του καθήκον.

Για τυχόν εξελίξεις που θα προκύψουν από τη στάση μας αυτή θα είστε ενήμεροι μέσω νεώτερων ανακοινώσεων.

Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας

Βασίλειος Βασιλακόπουλος       Αγάπιος Γαβριηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου