Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου του ΔΣ του ΙΣΘ τονίστηκαν τα εξής:
Τα τελευταία μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο δεν εξυπηρετούν κανένα δημοσιονομικό στόχο αλλά αντίθετα θα αυξήσουν τις δαπάνες στο χώρο της υγείας. Εκτιμούμε ότι τα κίνητρα των νομοθετών είναι περιέργως ύποπτα
Όλα τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά.
Οι μισθοί των νοσοκομειακών ιατρών περικόπτονται δραματικά
Οι εφημερίες είναι απλήρωτες
Οι ειδικευόμενοι βασανίζονται από τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί και οι κλινικοί συνάδελφοι δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα ακόμη από το 2010
Η ένταξη του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ οδηγεί στην υφαρπαγή και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου μας που προέρχονται ΜΟΝΟ από εισφορές υγειονομικών. 
Η νομοθέτηση της αναγραφής της δραστικής ουσίας, αντί της υιοθέτησης ενός συστήματος καταπολέμησης της πολυφαρμακίας, που θα απέφερε διπλάσιο οικονομικό όφελος χωρίς παρεμβάσεις στο είδος και στην ποιότητα των φαρμάκων, όπως ο ΙΣΘ τεκμηριωμένα εισηγήθηκε, μας οδηγεί σε εύλογες και σοβαρές υποψίες.
Η αφαίρεση των αυτονόητων στοιχειωδών δεοντολογικών φραγμών για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων, που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με νεότερο νόμο του 3919/11 και παρά τις επίσημες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ αλλά και τις επί μήνες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους ίδιους αλλά και τους πολίτες σε κινδύνους.
Η προκλητική διατήρηση γραφειοκρατικών δομών που δεν εξυπηρετούν παρά την τακτοποίηση κομματικών φίλων, αποκαλύπτει απαράδεκτη ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Η πρόσφατη εντέχνως διφορούμενη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για τα παλαιά χρέη αποπροσανατολίζει καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες. 
Ο ΙΣΘ τους τελευταίους μήνες, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας οι οποίες στόχευαν στη μείωση της γραφειοκρατίας, της πολυφαρμακίας και του κόστους. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε κατ επανάληψη η διαβεβαίωση ότι θα ακολουθούσαν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες τελικά συνέβη το αντίθετο. Μετά από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, την ανακολουθία και τον εμπαιγμό, η μοναδική μας δυνατότητα είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και να καλέσουμε τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις.

Προγραμματίζουμε απεργιακή κινητοποίηση με αιτήματα:

1. Ιατρείο δικαιούται μόνο ο γιατρός.
2. Συνταγογράφηση με επιστημονικούς όρους – χορήγηση μόνο συνταγογραφούμενων φαρμάκων – κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
3. Αυτοδιοίκητο αυτοτελές ΤΣΑΥ.
4. Αύξηση των ιατρικών μισθών και αμοιβών και σύνδεση τους με την αποζημίωση όσων έστρωσαν το τραπέζι του «μαζί τα φάγαμε» (δηλαδή των βουλευτών).
5. Παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΠΙΣ αποφάσισε ήδη να προχωρήσει με την ενεργό συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων, ομοσπονδιών, κλαδικών σωματείων και να προετοιμάσει - σε χρόνο που να εγγυάται την επιτυχία - την πρώτη αποτελεσματική πανιατρική 48ωρη απεργία.


Ο ΙΣΘ καλεί τους ιατρούς της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1/12/2012 στις 10:00 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου (Πλατεία Αριστοτέλους 4) σε ενημέρωση και συζήτηση με θέμα:

«Η κατάργηση της ηθικής στην άσκηση της ιατρικής διά του μνημονίου»

Εισηγητές : Τάσος Κουράκης – Ιατρός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,
Κων/νος Μαρκόπουλος – Ιατρός, Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων.



Ο Πρόεδρος                                          Ο Γραμματέας

Dr Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος               Νικόλαος Π. Νίτσας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου