Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ E-CHAOS ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Έγραφαν και έσκιζαν συνταγές επί ώρες οι γιατροί 

Μπερδεύτηκαν ακόμη και οι πιο επιδέξιοι γιατροί με το νέο σύστημα της συνταγογράφησης (e-syntagografisi.gr), όταν χθες επιχείρησαν να γράψουν φάρμακα για τους ασθενείς τους. 

To νέο σύστημα άλλαξε αιφνιδιαστικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και απαιτεί από όλους τους γιατρούς να συνταγογραφούν πλέον με βάση τη δραστική ουσία. Ωστόσο, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής παρουσιάστηκαν δεκάδες προβλήματα στην επιλογή των φαρμάκων, προκαλώντας και πάλι το χάος στα ιδιωτικά ιατρεία. 

Σε άλλους γιατρούς, οι οποίοι επέλεξαν ως φάρμακο μια δραστική ουσία, το σκεύασμα εμφανίστηκε να χρεώνεται για τον ασθενή ως γνήσιο. Σε άλλους δεν εμφανιζόταν στη συνταγή n περιεκτικότητα του φαρμάκου σε mg, με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να μην μπορεί να την εκτελέσει, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και για όσους προτίμησαν να γράψουν φάρμακα με βάση την εμπορική ονομασία. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προειδοποιεί με επιστολή του τον πολιτικό κόσμο πως, αν υπάρξει έστω και ένα κρούσμα νόσησης, θανάτου ή μη θεραπευτικού αποτελέσματος, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου μέτρου, θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν,με την ιατρική κοινότητα στη θέση του δημόσιου κατήγορου. Οι γιατροί, σι οποίοι έχουν αναλάβει τον ρόλο «να δημιουργήσουν τείχος προστασίας των ασθενών τους», έχουν ήδη προσφύγει σε όλα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια με αφορμή τη δραστική ουσία. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε πως αρχίζει μελέτη για το αν n επιβολή του μέτρου της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση θα αυξήσει τη θνησιμότητα των πολιτών θανάτου ή μη θεραπευτικού αποτελέσματος, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου μέτρου, θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν, με την ιατρική κοινότητα στη θέση του δημόσιου κατήγορου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε, επίσης, πως αρχί¬ ζει μελέτη για το αν n επιβολή του μέτρου αυτού στη συνταγογράφηση θα αυξήσει τη θνησιμότητα των πολιτών. 

Ευθύνες 

- Σε περίπτωση που θα αποδειχθεί κάτι τέτοιο, «αυτοί που εμμένουν και επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές θα φέρουν βαρύτατες ευθύνες απέναντι στη ζωή και την υγεία των πολιτών, οι οποίες θα καταγραφούν στην ιστορία της επιστήμης και της χώρας», τονίζουν τα μέλη του. 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τις 200.000 συνταγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που εκτελέστηκαν πριν καν να γραφτούν. Οι «ύποπτες», όπως χαρακτηρίζονται, συνταγές γράφτηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ είχαν ήδη εκτελεστεί από τον... Αύγουστο. Για την ίδια υπόθεση διενεργείται και διοικητική έρευνα με εντολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λ. Παπαγεωργόπουλου. 


[ΒΑΣΩ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ]



Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου