Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Στα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας


Αναστάτωση στην αγορά έχουν προκαλέσει πληροφορίες για επερχόμενο «κούρεμα» στα παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους υγείας, το οποίο θα εξειδικεύει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Οι οφειλές αφορούν την χρονική περίοδο μετά το 2006.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν στο «κούρεμα» περιλαμβάνονται και οι οφειλές του 2011. Όσο για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2012, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν από το 1,5 δισ. ευρώ που θα αποδοθεί στον οργανισμό με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Σε επικοινωνία του «Health Daily» με εκπροσώπους φορέων του κλάδου υπήρχε διάχυτη ανησυχία, καθώς ήδη υπάρχει από τον Μάρτιο του 2012 ρύθμιση του τρόπου εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων στους παρόχους, μέσω των διατάξεων του Άρθρου 34 του Ν.4038/2012. Με βάση αυτόν το νόμο, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ μέχρι του ποσού του 1,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31.12.2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ.)

Με ΚΥΑ καθορίζονται το ποσοστό έκπτωσης που παρέχουν οι λοιποί (πλην φαρμακοποιών) πάροχοι υπηρεσιών υγείας και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια. Σε δηλώσεις του στο Health Daily, o πρόεδρος του ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας, Παύλος Αρναούτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς ως προμηθευτές κλινικών και πελατών του ΕΟΠΥΥ θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μετατόπιση αυτής της έκπτωσης στους προμηθευτές είναι αδύνατη. Αδύνατον να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Ήδη έχει γίνει το «κούρεμα» του PSI. 

Αδύνατο να υποστούμε οποιαδήποτε άλλη αναδρομική έκπτωση». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Εμείς θεωρούμε ότι θέματα «κουρέματος» για ποσά που έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί είναι αδιανόητα. Εάν γίνει «κούρεμα» οι πάροχοι θα χάσουν σε όλα τα επίπεδα. Έχουν δώσει στους ασθενείς πολίτες τις παροχές τους, ήδη ξοδεύοντας υλικά κ.λπ. Παράλληλα δανείστηκαν από τις τράπεζες (factoring). Εάν γίνει αυτό, θα είναι κάτι αδιανόητο.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μας υποσχέθηκε ότι δεν θα συμβεί κόψιμο πάνω από 10%».
Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι οι γιατροί θα αντιδράσουν ανάλογα με τις επίσημες αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων. Σημαντικό είναι το ζήτημα του χρονικού διαστήματος που περιλαμβάνεται σε τυχόν «κούρεμα», κατά τον πρόεδρο του ΦΣΑ, Κώστα Λουράντο, ο οποίος δήλωσε στο Health Daily: «Όσον αφορά στα χρέη του 2011, υπάρχει ήδη νόμος. Ήμασταν οι μόνοι πάροχοι που δεχτήκαμε και σύμφωνα με το νόμο του περασμένου Μαρτίου μας έγινε έκπτωση 3,5%.

Δεν καταλαβαίνω τί εννοούν όταν μιλούν για χρέη τα δύο υπουργεία. Σύμφωνα
με το νόμο τα χρέη αφορούν τα ταμεία που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 31/12/
2011. Ωστόσο, έπειτα από αυτή την ημερομηνία μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία τα οποία έχουν χρέη από το 2010. Ισχύει και γι’ αυτά η εν λόγω πιθανή κοινή απόφαση;», καταλήγει ο κ. Λουράντος.

HEALTHDAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου