Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

"Συμφώνησαν για τη διάσωση της Ελλάδας"

Πρώτο θέμα και στον ξένο Τύπο η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup για τη δόση των 40 δισ. ευρώ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας», ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. Το άρθρο αναφέρει ότι στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δις, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δις, ενώ μεταφέρονται οι δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες». Για την άμεση αντίδραση των ασιαστικών αγορών στη συμφωνία κάνει λόγο ο αρθρογράφος. «Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Για την αναμονή της δόσης από τον Ιούνιο μιλά ο αρθρογράφος, ενώ τονίζεται η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «η διάσωση θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

«Δεν είναι μόνο για τα λεφτά», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ και συνεχίζει «πρόκειται για μια υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για την περιοχή του ευρώ ως σύνολο».

Παράλληλα, αναφέρεται ο στόχος της ευρωζώνης να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επιστρέφοντας 11δις στην Αθήνα σε μορφή κέδρος από την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επαναγοράσει τα ομόλογά της από ιδιώτες επενδυτές.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δόσουν συνολικά 240 δις ευρώ σε δάνεια διάσωσης, από τα οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα 150», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα των δόσεων η επιβολή μιας σειράς μέτρων λιτότητας και ο έλεγχος των οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με το άρθρο ο Όλι Ρεν φέρεται να είναι ευχαριστημένος για την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας «Για την ευρωζώνη αυτό ηταν ένα πραγματικό τεστ αξιοπιστίας, για την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις για τα πιο προκλητικά θέματα. ΄Ηταν μια δοκιμασία για την οποία δεν είχαμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε».

Επιστροφή της χώρας σε 10 χρόνια προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, πίσω από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθούν 44 δισ. ευρώ. Έτσι, συνεχίζει η εφημερίδα, η Αθήνα μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος.

«Ανοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση την Τρίτη το πρωί η Liberation. «Αυτό σημαίνει», συνεχίζει η εφημερίδα, «ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση ελληνικού του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου