Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Οι δεσμεύσεις του Λ. Παπαγεωργόπουλου στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Σε κλίμα συνεννόησης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η συνάντηση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλο με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν τα εξής θέματα:

1.- Οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα υπογραφούν και θα αποσταλούν το συντομότερο. Θα έχουν διάρκεια έως την 31/12/2013 και η μορφή τους θα παραμείνει ως έχει συναφθεί μεταξύ των ιατρών και του Οργανισμού.

2.- Ο Οργανισμός αναγνωρίζει τις τρέχουσες οφειλές του 2012 και κάνει προσπάθεια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Οι γιατροί ζήτησαν επιτακτικά να υπάρξει ισοτιμία στις πληρωμές όλων των παρόχων και να μην ευνοούνται συστηματικά μόνο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και σ' αυτό η Διοίκηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει άμεσα, αναγνωρίζοντας όμως το δίκαιο του συγκεκριμένου αιτήματος.

3.- Η πλήρης εκκαθάριση των ήδη οφειλομένων οφείλεται στην δυσχέρεια εκ μέρους των τοπικών ΥΠΑΔ να εκκαθαρίσουν τον μεγάλο όγκο των αιτουμένων, ώστε οι πλήρεις φάκελοι με τις υποχρεώσεις να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε έως το τέλος του έτους αποπληρωθεί και ο Αυγουστος 2012, ώστε να μην καταστούν οι απαιτήσεις ληξιπρόθεσμές. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει, παρά του ότι έχει ήδη εξαντληθεί το 100% της Κρατικής επιχορήγησης για το έτος 2012. Ως πιθανές πηγές χρηματοδότησης, αναφέρθηκαν τα νέα ταμεία που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ, το αναμενόμενο ποσό είσπραξης από το rebate και το claw back και η έκτακτη κρατική επιχορήγηση.

4- Η νομοθετημένη ενίσχυση του Οργανισμού με 1,5 δις € θα αποδοθεί με την εκταμίευση της Δόσης, και οι γιατροί ζήτησαν δε επιτακτικά τον δίκαιο καταμερισμό αυτού του κονδυλίου, ώστε να αποπληρωθούν οι παλαιότερες απαιτήσεις των ιατρών από τα Ταμεία που εντάχθησαν στον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που θα καθορίσει το ύψος του "κουρέματος" και τον τρόπο της λογιστικής εκκαθάρισης των παλιών χρεών.

5.- Με το νέο νομικό πλαίσιο, το ΕΤΑΑ ήδη θεωρείται ενταχθέν στον ΕΟΠΥΥ από τον 6/2012. Η ένταξη των νέων Ταμείων δημιουργεί μείζον θέμα με τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

6.- Η καταγραφή των παλαιότερων απαιτήσεων στο eΔΑΠΥ γίνεται για λόγους απογραφής και σύγκρισης με τα στοιχεία που διαθέτουν τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και η συμπλήρωση τους δεν είναι καθοριστική για τις τελικές απαιτήσεις και αποπληρωμές. Ακόμα και αν ο ιατρός δεν δύναται να συμπληρώσει επακριβώς τα διεκδικούμενα ποσά, θα αποπληρωθεί με βάση τον τελικό έλεγχο που θα διενεργηθεί.

Νίνα Κομνηνού
YGEIA360.GR

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου