Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ: ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ –

Σαν μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ και αντιπρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και αφού  βρίσκομαι άθελά μου στο μάτι του κυκλώνα, οφείλω να καταθέσω ξεκάθαρα και επώνυμα τις απόψεις μου, προς άρση κάθε καλόβουλης ή κακόβουλης παρεξήγησης: 

Στις 11/12/2011 βάσει του ΔΤ της ΠΟΣΙΠΥ αναγγέλθηκε απόφαση του συντονιστικού, βάσει της οποίας κηρύχθηκε επίσχεση εργασίας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις 17/12/2012, με κύρια αιτήματα: την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2012, την εκκαθάριση του πρώτου εξαμήνου και την εξόφλησή του και την απόσυρση της απόφασης 4997/05-12-2012. 

Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε από σχεδόν όλες τις ενώσεις του συντονιστικού μετώπου της Α’βάθμιας, με την επισήμανση και πρόταση εκ μέρους της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα είναι αποδεκτή: α. η υπαναχώρηση του μετώπου από την κοινή απόφαση, εάν δεν ικανοποιηθούν μέρος των αιτημάτων, β. ανάκληση της επίσχεσης χωρίς να προκύψει κοινή απόφαση του μετώπου γ. η ύπαρξη μονομερών ενεργειών εκ μέρους των επιμέρους ενώσεων. Αυτό το πλαίσιο συνεργασίας συμφωνήθηκε από όλους τους φορείς. Επισημάνθηκε εκ μέρους της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ότι θα προχωρήσει και μόνη της στην κινητοποίηση, ασχέτως εάν υπαναχωρήσουν όλοι οι άλλοι φορείς, μέχρις ότου η πολιτεία λάβει σοβαρά υπόψη τα δίκαια αιτήματα των ιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. 

Την Παρασκευή 14/12/2012, εκκρεμούσε συνάντηση του συντονιστικού μετώπου, που δεν πραγματοποιήθηκε. 

Το Σάββατο 15/12/2012, σε ανακοίνωση της ΠΟΣΙΠΥ αναφέρεται αόριστα ότι μετά από έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, αυτό προχωράει σε πληρωμή ενός μήνα, του Ιουνίου και ότι παραμένουμε σε αναμονή για τις επικείμενες εξελίξεις σε συνεργασία με το συντονιστικό. Αυτή η δήλωση προκάλεσε σύγχυση και ασάφεια στο Πανελλήνιο, διότι δεν αναφερόταν ρητά σε επίσημη αναστολή της κινητοποίησης. 

Το ότι ακολούθησε είναι πάνω κάτω γνωστό από τις σημερινές αναρτήσεις. 

Τίθενται τα ακόλουθα λοιπόν ερωτήματα: 

Πώς λήφθηκε η απόφαση του συντονιστικού για αναστολή της κινητοποίησης στις 17/12/2012 και με τη σύμφωνη γνώμη ποιών φορέων ; 

Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η συνοχή του συντονιστικού αφού παντού υπάρχουν μονομερείς ενέργειες των επιμέρους ενώσεων, που ουδέποτε έχουν καταγγελθεί με μακροσκελείς επιστολές όπως η χθεσινή, από την ΠΟΣΙΠΥ; Γιατί δεν καταγγέλθηκε η μονομερής ενέργεια της ΠΑΣΙΔΙΚ, που ενώ υπέγραψε το κοινό εξώδικο κατά της απόφασης 4997/05-12-2012 περί της καθιέρωσης της τιμής αναφοράς, την επομένη έκανε επίσημες προτάσεις στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ επί των τιμών αναφοράς; Με ποιες επίσημες ενέργειες η ΠΟΣΙΠΥ διαμαρτυρήθηκε για την ασυνέπεια και τις μονομερείς ενέργειες των ενώσεων του συντονιστικού (μονομερής άρση προηγούμενης κινητοποίησης, μονομερείς συναντήσεις με πολιτική ηγεσία, μονομερείς ενέργειες διαπραγμάτευσης); 

Για ποιο λόγο, κατακεραυνώθηκε μονομερώς η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αφού η ρητή της δέσμευση και δήλωση είχε γίνει αποδεκτή εξ ’αρχής για το πλαίσιο λειτουργίας του μετώπου και των αρχών της κινητοποίησης; 

Θα ήθελα παράλληλα να κάνω τις εξής τοποθετήσεις : 

1. Δηλώνω κάθετα αντίθετη με τη σημερινή ανακοίνωση / δελτίο τύπου της ΠΟΣΙΠΥ όπου αναγγέλλεται «η αναστολή της επίσχεσης λόγω του ότι τα κυριότερα οικονομικά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί». Τέτοιου τύπου δηλώσεις είναι επικίνδυνες επικοινωνιακά, προμηνύοντας ότι όλα βαίνουν καλώς στον κλάδο των εργαστηριακών ιατρών, που σημαίνει ότι δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΙΤΗΜΑ. 
Άλλο πράγμα είναι η αδυναμία κινητοποίησης, και άλλο τελείως ξεχωριστό ότι «ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ». 

Τα ζητήματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και είναι δε σε όλους ξεκάθαρο ότι: 

· Η υπόσχεση της πληρωμής ενός μήνα είναι ένα εξευτελιστικό ψίχουλο στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα εργαστήρια και θίγει βάναυσα την αξιοπρέπεια του εργαστηριακού ιατρού. Άλλωστε, δεν ανακοινώθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ καμία «ανάληψη υποχρέωσης» έως σήμερα. 

· Κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών προς τους Ιατρικούς Συλλόγους, από το ποσό του 1,5 δις της κρατικής επιχορήγησης, που δια νόμου (άρθρο 34 του Ν4038) θα πρέπει να αποδοθεί για την κάλυψη των παλιών χρεών των ταμείων που συνέστησαν τον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ), τελικά θα εξοικονομηθούν αρχικά μόνο 600 εκ ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 300 εκ προορίζονται για ιατρούς, ιατρικά εργαστήρια και κέντρα, φυσιοθεραπευτές και Νοσοκομεία, ποσό αμελητέο έναντι των παλιών οφειλών. 

· Πρόσφατα ζητήθηκε με μυστικό έγγραφο από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, έκτακτη επιχορήγηση 500 εκ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Η αλήθεια είναι ο Οργανισμός πνέει τα λοίσθια, και θα συζητηθεί ο τρόπος διάσωσής του στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. 

· Αποκλείσθηκε ρητά η απόσυρση της απόφασης 4997/05-12-2012 περί τιμών αναφοράς εργαστηριακών εξετάσεων και από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ. 

· Στις 15/12/2012, έκλεισε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και θα εκτελούνται μόνο προ-εντεταλμένες οφειλές και προγραμματισμένες δημόσιες δαπάνες. 

· Τα περισσότερα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα τελούν υπό καθεστώς χρεοκοπίας. 

2. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη ή τη θέση ότι οι κλινικοί και οι εργαστηριακοί ιατροί είναι απέναντι και δρουν ανταγωνιστικά. Όλο και περισσότερο και με μεγάλο κόπο, συνειδητοποιούν οι συνάδελφοι ότι η διάσωση του μικρού ιατρείου περνάει μέσα από τη συσπείρωση δυνάμεων και τη δικτύωση κλινικοεργαστηριακών ιατρών. Αυτή η συνέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή συσχετισμών στην ιατρική αγορά. Ο βάναυσος τορπιλισμός αυτής της προσπάθειας αποτελεί πολύτιμο δώρο για την εξάπλωση του μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου. 

3. Η συνδικαλιστική δράση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, βάσει καταστατικού, καλύπτει όλους τους συμβεβλημένους ιατρούς (κλινικούς και εργαστηριακούς) με τον ΕΟΠΥΥ. Για ιστορικούς λόγους, υπενθυμίζω ότι με την παρέμβαση του τότε νεοσύστατου σωματείου στα ΜΜΕ, πληρώθηκαν κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο μετά τις εκλογές, όταν η πολιτική ηγεσία είχε προαποφασίσει να αποπληρώνει μόνο την φαρμακευτική δαπάνη, αδιαφορώντας παντελώς για την πληρωμή των λοιπών παρόχων υγείας. Οι τότε καταγγελίες της, δρομολόγησαν πολιτικές εξελίξεις και προτάσεις για τα θέματα επίλυσης των θεμάτων επιβίωσης του Οργανισμού. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει συνεισφέρει έμπρακτα και κατέχει σήμερα δεσπόζουσα θέση στην επιτυχημένη επικοινωνιακή της προβολή για θέματα και προβλήματα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Εξυπακούεται ότι δεν μπορεί η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να παραχωρήσει το αυτονόητο δικαίωμά της να αποφασίσει αυτοτελώς για τη συνδικαλιστική τακτική που θα ακολουθήσει, υπερασπιζόμενη το συμφέρον των μελών της. 

4. Η ΠΟΣΙΠΥ από την άλλη έχει συνεισφέρει σημαντικά στην μακροχρόνια πορεία της προς την κοινή διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων του εργαστηριακού κόσμου και συμμετείχε ενεργά και με ιδιαίτερη επιτυχία στην διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή της σύμβασης των εργαστηρίων, δίνοντας πολύμηνη μάχη υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Έδωσε πολύ σκληρό και σπαρτιάτικο αγώνα εκεί που απουσίαζαν ο ΠΙΣ, ιατρικοί σύλλογοι, κλπ. και ανέτρεψε τον προσχεδιασμένο αποκλεισμό των μικρών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ. 

5. «ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ» Προς τι λοιπόν η κινδυνολογία; Δεν είναι η τακτική αποδόμησης και τορπιλισμού απεργιακών κινητοποιήσεων, πρωτοφανές γεγονός επικοινωνιακά και πέρα από κάθε συνδικαλιστική ηθική; 

6. Η αδυναμία έναρξης κινητοποιήσεων από τα μικρά εργαστήρια όταν τα διαγνωστικά κέντρα δε συμμετέχουν, είναι κατανοητή. Αυτό που δεν είναι αντιληπτό είναι γιατί αποθαρρύνονται από την ομοσπονδία, οι τοπικές περιφερειακές δράσεις αναστολής σε συνεργασία με την ΠΑΣΙΔΙΚ και την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, εκεί που αυτές οι δράσεις είναι εφικτές. Ο κεντρικός προσανατολισμός στη λήψη αποφάσεων οδηγεί καταναγκαστικά σε οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα της περιφέρειας, πράγμα που θα μπορούσε να αποφευχθεί και να αποτελέσει και έξυπνο μοχλό πίεσης προς την πολιτεία, προς επίτευξη διεκδικητικών στόχων. Ο κεντρικός προσανατολισμός στη λήψη αποφάσεων ευνοεί με συστηματικό τρόπο το μεγαλο-επιχειρηματικό συμφέρον που φροντίζει να επωμισθεί τα οφέλη ευνοϊκών συμφωνιών με την πολιτική ηγεσία, λειτουργώντας ως Δούρειος Ίππος κατά των κοινών αγωνιστικών διεκδικήσεων του μετώπου. 

6. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συνεχείς παλινωδίες και η αστάθεια στην πυγμή των διεκδικήσεων οδηγούν σε συνδικαλιστική απαξίωση όλων μας. Πέρασε πια η εποχή που μία απλή υπόσχεση της πολιτείας αρκούσε. Εδώ και τώρα είμαστε στο τέλμα. Δεν θα αντιπροσωπεύουμε κανέναν πολύ σύντομα, γιατί όλοι οι εργαστηριακοί ιατροί θα έχουν καταστραφεί οικονομικά, και θα φέρουμε όλοι τεράστιες ευθύνες. Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίζουν να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι εργαστηριακοί ιατροί με κανόνες αλυσιδωτής αντίδρασης, απλά θα χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλο.

7. Πρέπει να πάψουμε επιτέλους να βλέπουμε φαντάσματα και σκιές εκεί που δεν υπάρχουν. Η διάσταση ΠΟΣΙΠΥ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αποτελεί έτοιμη τροφή για την επικυριαρχία των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της υγείας. 
Σε αυτό τον κοινό αγώνα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν περισσεύει κανείς, και ότι αυτή η αντιπαράθεση οδηγεί σε ολέθρια ρήξη που επιβαρύνει ΜΟΝΟ τα ήδη εξαθλιωμένα μικρά μεμονωμένα ιατρεία και εργαστήρια. Το ζητούμενο είναι η συνέργεια και όχι η διάσπαση. Και ποιο είναι εντέλει το πρόβλημα να εκφράζονται επικοινωνιακά τα δίκαια προβλήματα των εργαστηριακών ιατρών παράλληλα και από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ από κοινού με την ΠΟΣΙΠΥ, αφού δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων στο διεκδικητικό πλαίσιο και μέσα στα πλαίσια του μετώπου της Α'βάθμιας; 

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δεν έχει σκοπό να στερήσει σε καμία Ένωση τα μέλη της και ούτε έχει επιδοθεί σε καμία τέτοια προσπάθεια. Ο σκοπός της Ένωσης είναι να εκφράζονται αυθεντικά και με ειλικρίνεια τα προβλήματα των εξαθλιωμένων οικονομικά κλινικών και εργαστηριακών ιατρών, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται στην επιθυμία τους για κινητοποίηση, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν όλοι τη δυνατότητα περαιτέρω πίστωσης του ΕΟΠΥΥ και ότι μερικά ιατρεία τελούν σε κατάσταση χρεοκοπίας. 

Μετά τιμής 

Άννα Μαστοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου