Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ώρα για νέο ΕΟΠΥΥ


Την αντικατάσταση του ΕΟΠΠΥ με άλλον επαρκέστερο φορέα, αλλά με ενιαία μορφή ζητούν οι έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους, όπως προκύπτει από αδημοσίευτη έρευνα στην οποία αναφέρθηκε χθες ο επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, στο πλαίσιο ειδικής στρογγυλής τράπεζας με τίτλο Φαρμακευτική δαπάνη: Συμφωνίες με βάση τον όγκο και τις τιμές, που διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιριών Amgen και GSK στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι εταιρίες του χώρου και ειδικά οι δύο, που αποτελούν από τις μεγαλύτερες με τεχνολογία αιχμής, συμμετέχουν ενεργά στη συήτηση για τη συγκράτηση των δαπανών στο χώρο της υγείας. Οι ειδικές αυτές συμφωνίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία και δύναται να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την περιστολή των δαπανών, τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τα δημόσια νοσοκομεία.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, πολύ κοντά με την παραπάνω πρόταση ωστόσο, βρίσκεται και η άποψη των πολιτών για συνέχιση της προσπάθειας του ΕΟΠΥΥ με επίλυση όμως των προβλημάτων του. Ο κλάδος υγείας είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην χώρα, τόνισε ο κ. Σουλιώτης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι λόγω της ύφεσης, οι δυνατότητες χρηματοδότησης της υγειονομικής αγοράς από την κοινωνική ασφάλιση περιορίζονται διαρκώς. Οι διαρκείς τροποποιήσεις του προυπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, έχουν επηρεάσει το μείγμα της δαπάνης του Οργανισμού σε επίπεδα που αποκλίνουν τόσο από τον αρχικό σχεδιασμό όσο και από τις στοχεύσεις των εμπνευστών του εγχειρήματος για ενδυνάμωση της ΠΦΥ.
Οι παρεμβάσεις άμεσης υλοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη είναι:
- Τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με τα δεδομένα που απορρέουν από την ένταξη νέων ασφαλισμένων.
- επέκταση της εφαρμογής των κλιμακωτών εκπτώσεων σε όλους τους παρόχους (βλ. παράδειγμα διαγνωστικών κέντρων) και άσκηση του δικαιώματος που απορρέει από τη σχετική σύμβαση για αύξηση των εκπτώσεων όπου χρειαστεί.
- Υιοθέτηση συστήματος κλινικού ελέγχου (clinical audit) κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.
Οι παρεμβάσεις μεσοπρόθεσμης υλοποίησης σύμφωνα με τον καθηγητή είναι:
- Αξιολόγηση της ποιότητας των δομών του ιδιωτικού τομέα και σύνδεση με την αποζημίωση.
- Αναπροσαρμογή του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες (co-payment) με εισοδηματικά κριτήρια.
- Εφαρμογή πολιτικής κινήτρων με ορισμό ανώτατου ποσού κατά κεφαλήν για φάρμακα και εξετάσεις ανά ιατρική ειδικότητα και περιοχή και σύνδεση με το πλαφόν των επισκέψεων. Αντίστοιχα κίνητρα να δοθούν στις κλινικές με κριτήριο το ποσοστό επιπλοκών στις χρεώσεις τους. Και τέλος,
- Υπαγωγή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ και αποκλειστική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως φορέα διαχείρισης πόρων υγείας και διαπραγμάτευσης. Εναλλακτικά, η ενδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να επιχειρηθεί με την ενσωμάτωση σε αυτόν όλων των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως «αντίπαλου δέους» της δαπανηρής νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πηγή:www.reporter.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου