Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση για τη δραστική ουσία (ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ )

01/12/2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ Πύργος 29-11-2012
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄1 - ΠΥΡΓΟΣ 27100 Α.Π. 1340
ΤΗΛ: 2621 0 22311 -ΦΑΞ: 2621 0 20044
e- mail: ispo@otenet.gr
www.ispyrgou.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας κατά την συνεδρίασή του την 27-11-2012, αφού έλαβε υπόψιν του και την απόφαση του Π.Ι.Σ. της 21-11-2012, αποφάσισε να κάνει γνωστό σε όλους τους ιατρούς αλλά και στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων ότι, είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή της δραστικής ουσίας στην συνταγογράφηση.

Συγχρόνως καταδικάζουμε την ξαφνική αλλαγή στο λογισμικό της ηλεκτρο- νικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με την οποία αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία, κάτι που έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση μεταξύ ιατρού-ασθενή και τη θεωρούμε ως αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και λειτουργή- ματος, μεταθέτοντας συγχρόνως την φαρμακευτική αγωγή σε τρίτους οι οποίοι δεν έχουν την ιατρική ευθύνη για αυτό.

Ευθυγραμμιζόμαστε με την απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. της 21-11-2012 και συγχρόνως συστήνουμε σε όλα τα μέλη μας:
1) στα σχόλια της συνταγής να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα (εμπορική ονομασία) που θεωρούν ασφαλές, αποτελεσματικό και ποιοτικό για τον ασθενή τους.
2) Στο τέλος της συνταγής θα επισημαίνεται με ειδική κοινή σφραγίδα για όλους τους ιατρούς το ακόλουθο: «αλλαγή ή άρνηση εκτέλεσης της συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων».
(για ευκολία σας να γίνεται το παραπάνω κείμενο με αντιγραφή-επικόλληση από φυλαγμένο κείμενο στο word)

Ο Ιατρικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει στην εφαρμογή της δραστικής ουσίας στην συνταγογράφηση, η οποία προκαλεί άμεση ρήξη στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή, καταστρατηγεί τον τρόπο λειτουργίας του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των πολιτών.

Με την εναντίωση όλων, τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσω του Π.Ι.Σ., αλλά και σε διεθνείς οργανώσεις, μπορούμε να αλλάξουμε λανθασμένες αποφάσεις προς όφελος του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος αλλά και προς όφελος της περίθαλψης των πολιτών.


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Γαλανόπουλος Ιωάννης Δάρας

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου