Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Αν μας εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ θα εξετάζουμε δωρεάν, λένε οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΣΥ 

Την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της υγείας λόγω των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία και των χρεών του ΕΟΠΥΥ σκιαγράφησαν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη σημερινή πανελλαδική απεργία τους. 

Χίλιους γιατρούς χρειάζονται τα νοσοκομεία της πόλης για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που αναγκάζονται να περιμένουν από μήνες έως και χρόνο για να εξεταστούν ή να υποβληθούν σε μία εγχείρηση, ενώ 200 ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια κινδυνεύουν να κλείσουν σε ένα μήνα λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

"Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες γιατρούς και στα ιατρικά εργαστήρια έχουν φτάσει στα εκατομμύρια ευρώ. Αν κάποτε ο ΕΟΠΥΥ μας πληρώσει στην ώρα του χωρίς να έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις θα εξετάζουμε για μία εβδομάδα δωρεάν τους ασφαλισμένους" δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καταγγέλλοντας ότι ενώ γίνονται περικοπές στον τομέα της υγείας παραμένει άθικτο και μάλιστα αυξάνεται το κόστος της γραφειοκρατίας.

"Δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε τα άλλα ταμεία. Σήμερα παραμένει ακέραιο το κόστος λειτουργίας των ταμείων συν του ΕΟΠΥΥ συν του ΗΔΙΚΑ και όλα αυτά τα πληρώνει ο ασθενής, που δεν βρίσκει τα φάρμακά του και γιατρό να εξεταστεί, και ο γιατρός που δεν πληρώνεται. Όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ είπαν ότι θα μας πληρώνουν σε 45 ημέρες. Καλά θα ήταν αν μας πλήρωναν ακόμη και σε 90 ημέρες. Για να πληρωθεί ένας νοσοκομειακός γιατρός μια εφημερία που κοστίζει 10 ευρώ θα πρέπει να γίνουν επτά γραφειοκρατικά βήματα που ανεβάζουν το κόστος στα 15 ευρώ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μία πολυτελής δομή που τη δουλειά του θα μπορούσε να την κάνει μία από τις επτά έδρες ιατρικής που υπάρχουν στη χώρα. Το ΕΚΕΠΥ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες αντί να καταργηθούν στελεχώνονται από προσωπικό που δεν έχουν ανάγκη. Ο ΕΟΦ θα μπορούσε να έχει μία μικρότερη δομή και να εκμεταλλευτεί μία από τις επτά έδρες φαρμακολογίας" συνέχισε ο κ Εξαδάκτυλος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, επισήμανε ότι: "Οι ελλείψεις γιατρών σήμερα στα νοσοκομεία της πόλης είναι περίπου 1000. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ παλιά υπήρχαν 7 παιδίατροι στις δομές του ΕΣΥ σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας. Στο Ιπποκράτειο δεν γίνονται χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Στις ορθοπαιδικές κλινικές δεν γίνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Στα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να εξετάζονται ασθενείς γιατί δεν υπάρχει θέρμανση. Πριν λίγες εβδομάδες στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" για πολλές ημέρες η διατροφή των ασθενών δεν περιείχε κρέας γιατί δεν είχε πληρωθεί ο προμηθευτής. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να συνταχθεί με επιστημονικά δεδομένα ένας υγειονομικός χάρτης της χώρας".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου