Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

29/1/2013 Η μεγάλη «έξοδος» των Ελλήνων γιατρών

Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας
Παναγιώτα Καρλατήρα

Μονόδρομος συνεχίζει να είναι για τους Έλληνες γιατρούς η «έξοδος» από τη χώρα. Το μεταναστευτικό ιατρικό κύμα που ξεκίνησε το 2010 από την Ελλάδα έχει πλέον θεριέψει, «ξεβράζοντας» κατά εκατοντάδες τους ειδικευμένους γιατρούς στις χώρες κυρίως της βόρειας Ευρώπης.

Μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) την τελευταία τριετία έχουν φύγει στην αλλοδαπή 4.000 γιατροί. Μάλιστα, το 62, 5% είναι ειδικευμένοι γιατροί, είναι λειτουργοί του Ιπποκράτη οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ειδικότητα και αναζητούν εναγωνίως επαγγελματική διέξοδο. Με την πόρτα του ΕΣΥ να έχει κλείσει αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να συρρικνώνεται οι επαγγελματικές επιλογές των γιατρών είναι πια περιορισμένες.

Τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι αποκαρδιωτικά για τη φυγή των επιστημόνων: το 2010 ο ΙΣΑ «έχασε» 835 γιατρούς από τους οποίους οι 318 ήταν ανειδίκευτοι και 517 ειδικευμένοι. Το 2011 έφυγαν 1.280 γιατροί, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ειδικευμένοι (787). Το έτος 2012 έφυγαν 1.808 γιατροί εκ των οποίων οι 642 ανειδίκευτοι και οι 1.166 ειδικευμένοι.
Κατά την τριετία 2007 – 2009 συνολικά εγκατέλειψαν τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας 1.635 γιατροί.

«Οι γιατροί στην Ελλάδα σήμερα ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές, την ανεργία ή τη μετανάστευση. Η έλλειψη προγραμματισμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή ιατρικού δυναμικού αλλά και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους γιατρούς. Παλαιότερα έφευγαν στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση, πλέον όμως φεύγουν για βιοποριστικούς λόγους, και σημειωτέον φεύγουν από μια χώρα που το επίπεδο υγείας πέφτει δραματικά» λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Το κύριο ρεύμα των ανειδίκευτων γιατρών κατευθύνεται προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, με τη Γερμανία να απορροφά τη μερίδα του λέοντος των Ελλήνων επιστημόνων. Πολλοί γιατροί βρίσκονται επίσης στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες, σε χώρες δηλαδή όπου μπορούν να μπουν στο νοσοκομειακό σύστημα και να αποκτήσουν ιατρική ειδικότητα. Οι ειδικευμένοι γιατροί -γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί, οδοντίατροι-κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία αλλά και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

isxanthis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου