Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οικονομικοί μάνατζερ στα νοσοκομεία για να ελέγξουν τις δαπάνες

Το υπουργείο Υγείας σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσει και να ελέγξει τις δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας,προωθεί τον θεσμό του οικονομικού μάνατζερ στο ΕΣΥ.

Άλλωστε στόχος του υπουργείου Υγείας για το τρέχον έτος πέρα από τη μείωση της φαρμακευτικής στα 2,4 δις ευρώ, είναι να καταγραφεί μείωση και στη νοσοκομειακή δαπάνη της τάξεως του 13%, πέφτοντας από τα 2,2 δισ. ευρώ σε 1,98 δισ. ευρώ.

«Μία από τις ιδέες που συζητάμε είναι να εξετάσουμε να προκηρύξουμε θέση οικονομικού εκτελεστικού διευθυντή για να αναλάβει την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης των νοσοκομείων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση.

Οι νέας εσοδείας αξιωματούχοι του ΕΣΥ αναμένεται να καταλάβουν θέσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα του συστήματος υγείας, τα οποία σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζονται από σοβαρές δυσλειτουργίες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προϋπολογισμών τους και τη διαχείριση των οικονομικών τους, με αποτέλεσμα να απορροφούν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού.

Προϋπόθεση για την τοποθέτηση των οικονομικών μάνατζερ στο ΕΣΥ είναι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης στον διαχωρισμό της διοίκησης των νοσοκομείων. Το επόμενο βήμα θα είναι οι διοικητές να αναλάβουν τα λειτουργικά θέματα των νοσοκομείων, πχ συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ οι οικονομικοί διευθυντές να διαχειρίζονται τα κονδύλια των μονάδων υγείας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου