Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Το «κούρεμα» στα χρέη του ΕΟΠΥΥ φέρνει αντιδράσεις

Με νέο «εμπάργκο» απειλούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενώ ήδη τα διαγνωστικά κέντρα ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους από 1η Φεβρουαρίου. Αιτία των αντιδράσεων είναι το «κούρεμα» στα παλαιότερα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ύψους από 8 % - 20%.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «η απόφαση για 20% 'κούρεμα' θα στοιχίσει στον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω από 300.000.000 ευρώ».

Επιπλέον, προσθέτει ότι τα νέα χρέη συνεχίζουν και αυξάνουν, καθώς «ιατροί και εργαστήρια έχουν να πληρωθούν για ιατρικές επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις από τον Ιούλιο του 2012». Είναι ενδεικτικό ότι οι περσινές ανεξόφλητες οφειλές αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η απόφαση για κινητοποιήσεις από τις αρχές του επόμενου μήνα, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (εκπροσωπεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, βιοπαθολόγους, κυτταρολόγους, παθολογοανατόμους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς).

Από 1η Φεβρουαρίου προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, εάν έως τα τέλη του μήνα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Σημειώνεται ότι σημείο αιχμής αποτελεί η ανισότιμη μεταχείριση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προμηθευτές Υγείας απαιτούν το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών να μην είναι μεγαλύτερο από αυτό των φαρμακοποιών.«Με δεδομένο ότι το «κούρεμα» των φαρμακοποιών θεσμοθετήθηκε στο 3,5% για τα οφειλόμενα έως 31/12/2011, οι υπόλοιποι πάροχοι απαιτούμε αντίστοιχη μεταχείριση».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου