Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

24 01 2013 Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 24/1/2013

Είμαστε εδώ σήμερα για να σας ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας και τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτές.

Την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ την είδαμε θετικά, την αγκαλιάσαμε και την στηρίξαμε όσο δεν παίρνει άλλο.

Από την αρχή της λειτουργίας του επισημάναμε τα προβλήματα, προβλήματα οργάνωσης , προβλήματα λογισμικού, προβλήματα χρηματοδότησης.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ τα προβλήματα που επισημάναμε βγήκαν στην επιφάνεια και κυρίως το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Οι πολιτικές ηγεσίες του των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας δεν έχουν αντιληφθεί ότι για να λειτουργήσει σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν ανάγκη τις επενδύσεις και τις υποδομές των Ιδιωτικών Φορέων Υγείας η κτήσης και λειτουργία των οποίων απαιτεί χρήματα και απαιτεί συνεχή ροή χρημάτων για να μπορούν αφ’ ενός να δέχονται ασθενείς , να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και λέω ότι δεν το έχουν αντιληφθεί επειδή με την πολιτική που εφαρμόζουν προσπαθούν να φορτώσουν τα κόστη στις πλάτες των παρόχων αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Εκτός από την συστηματική κωλυσιεργία όσον αφορά τις παλαιές οφειλές του 2009,10,11 και σε ορισμένες περιπτώσεις και αρχαιότερες του 2009 που ακόμη σήμερα δεν έχουν εκκαθαριστεί κατά παράβαση κάθε έννοιας εννόμου τάξεως και για την κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ,διοικητικές και πολιτικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος , η κυβέρνηση επικαλούμενη δήθεν πιέσεις της τρόικας προγραμματίζει εξοντωτικό κούρεμα των οφειλομένων που θα φτάσει μεσοσταθμικά 13-18 %. Και ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσο και η Ελληνική προβλέπει την καταβολή τόκων υπερημερίας για τις οφειλές πέραν των 90 ημερών , έρχονται εκεί που μας χρεωστάγανε να πάρουν και το βόδι όπως λέει και θυμόσοφος λαός .

Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η τριετής ως πενταετής καθυστέρηση των χρημάτων πρόσθεσε στα έξοδά μας το χρηματοπιστωτικό κόστος δανείων και προεξοφλήσεων που στο βάθος μια τριετίας υπολογίζεται στο 20 %. Σε αυτό το κόστος αν προστεθεί το κούρεμα του 13-18% το κόστος απώλειας χρήματος φτάνει 35-42 %. Το ποσοστό αυτό δεν αντέχεται από κανένα πάροχο επειδή είναι σε όλους γνωστό ότι το ισχύον κρατικό τιμολόγιο έχει συνταχθεί το 1991 με τις τότε οικονομικές συγκυρίες και ότι υπάρχουν εξετάσεις πολύ χαμηλού κόστους που είναι ζημιογόνες. Μερικές από αυτές τις ζημιογόνες εξετάσεις η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τις επέλεξε προκειμένου να μειώσει το κόστος ασφάλισης δημιουργώντας στους παρόχους πρόσθετα προβλήματα και μειώνοντας περίπου 25 % τις δαπάνες του εις βάρος μας.

Με όλη αυτή την μονόπλευρη οικονομική ασφυξία των παρόχων τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δια του Προέδρου της κ. Παπαγεωργόπουλου όσο και ο αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς στο επιτακτικό ερώτημα μας για την πληρωμή των τρεχουσών ληξιπρόθεσμων δαπανών του Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου και οσονούπω και Οκτωβρίου 2012 επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στο άλλον για την έλλειψη ρευστότητας επικαλούμενοι την παρά τον νόμο υποχρέωση των Ασφαλιστικών Ταμείων που συναπαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ να καθυστερούν αυτά την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ , καθυστέρηση που για το 2012 ανέρχεται στο ποσό 182.000.000 ευρώ , ποσό ικανό να εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ τις υποχρεώσεις τους. Πολιτικοί προϊστάμενοι και συνεπώς υπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση είναι οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών Υγείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Εργασίας) και έτσι πρέπει να απαντήσουν οι κύριοι αυτοί σε ένα εύλογο ερώτημα

Είναι ο ΕΟΠΥΥ σε θέση να εκπληρώνει εγκαίρως τις συμβατικές του υποχρεώσεις ή όχι γιατί εμείς βλέπουμε ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί.

Ακόμη πρέπει να πω ότι τόσο ο κ. Σαλμάς όσο και ο κ. Παπαγεωργόπουλος στο ερώτημα πως τα εργαστήρια θα ανταποκριθούν στα τρέχοντα λειτουργικά τους έξοδα, μισθούς , ασφαλιστικές εισφορές ,φορολογικέ υποχρεώσεις κλπ δεν απάντησαν επί της ουσίας της ερώτησης αντίθετα ο υποφαινόμενος δέχτηκε άσχετες λεκτικές επιθέσεις..

Αγαπητοί κύριοι οι Εργαστηριακοί γιατροί και τα Εργαστήρια όσα χρόνια και αν λειτουργούν ήταν προσανατολισμένα στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτήν την προσφορά, όμως θέλουμε να καταλάβουν οι ασθενείς μας ότι η επίσχεση στην οποίαν προχωράμε τους αφορά άμεσα επειδή μόνο μέσα από την πληρωμή μας θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Οι προμηθευτές μας σήμερα απαιτούν τις αμοιβές τους για τα υλικά ,αναλώσιμα και αντιδραστήρια να καταβάλλονται τοις μετρητοίς και όπως πολύ καλά γνωρίζεται ότι ο αγοράζων τοις μετρητοίς και πωλών επί πιστώσει χρεοκοπεί.


Ευχαριστώ

Λεωνίδας Αναγνώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου