Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας

Ρεπορτάζ: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Τον ασκό του Αιόλου για πολλούς παρόχους υγείας άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης για το νέο «κούρεμα», που θα κυμανθεί από 8%-20% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΠΥ, που ήδη απαντούν με επίσχεση εργασίας την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, το συντονιστικό όργανο όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας, πλην των φαρμακοποιών, αποφάσισε να προχωρήσει από την 1η Φεβρουαρίου σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εάν δεν ικανοποιηθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα αιτήματα που θέτουν, όπως: Ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων, άμεση αποπληρωμή των απαιτήσεων που αφορούν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, όπως αυτές καταβλήθηκαν ήδη στους φαρμακοποιούς και χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των παλαιών οφειλομένων (5ετίας), με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου. 

ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ

Την έντονη αντίδρασή του για το κούρεμα το οποίο επιβαρύνει τα διαγνωστικά κατά 20% υπογραμμίζει ο κ. Ευάγγελος Σπανός, επικεφαλής του ομίλου Βιοϊατρική και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως αναφέρει, «δεν είμαστε αντίθετοι να συμβάλουμε - ανάλογα με τις δυνάμεις μας - στη σωτηρία της χώρας, αλλά εκτιμούμε ότι το 20% είναι άδικο και εν πάση περιπτώσει ας μας πει ο υπουργός Υγείας με ποια κριτήρια αποφασίσθηκε το ποσοστό αυτό, τη στιγμή που οι φαρμακοποιοί υφίστανται κούρεμα κατά 3,5% και οι κλινικές κατά 8%». Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των γιατρών και διαγνωστικών συνολικά ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σπανός σε γεύμα με εκπροσώπους του Τύπου, κατέθεσε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το επάγγελμα δεν έχει απελευθερωθεί, καθώς με τον νόμο Λοβέρδου η αδειοδότηση σκοπιμότητας για τη λειτουργία διαγνωστικών δίνεται πλέον από τους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, μπλοκάρουν τη διαδικασία. Ο κ. Σπανός επισημαίνει ότι δεν έχει ανοίξει διαγνωστικό εδώ και δύο χρόνια. Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 500 διαγνωστικά και 3.500 μικροβιολογικά εργαστήρια. 

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

Αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το νέο «haircut», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε θεατές αλλεπάλληλων και ισοπεδωτικών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες από το 72% κατρακύλησαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Κι ενώ η επιβίωσή μας ήταν πια σαφώς υπό διακινδύνευση, το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν το rebate, το κλιμακωτό rebate και το clawback, ποσά που αντιστοιχούν συνολικά στο 20% των πωλήσεων των επιχειρήσεών μας». Μετά το επιπλέον κούρεμα, συνεχίζει, «τι άλλο μπορούμε πια να συμπεράνουμε πέραν του ότι κάποιοι πιστεύουν πως η επιβίωσή μας είναι ανεξάρτητη από την αυξανόμενη στέρηση των πόρων που μας επιβάλλεται».

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι «το νέο αυτό ?κούρεμα? έρχεται σε συνέχεια του κουρέματος στις ιατρικές αμοιβές από 20 σε 10 ευρώ και του κουρέματος στις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 25%». Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με την Ενωση, είναι πολλοί ιατροί, ιδιαίτερα οι εργαστηριακοί, να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους, ενώ η απόφαση για 20% «κούρεμα» θα στοιχίσει στον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω από 300.000.000 ευρώ.

Εξάλλου, μετά από τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, οι πρώτοι ζήτησαν: 
- Το ποσοστό του «κουρέματος» των αμοιβών των γιατρών να είναι πολύ μικρότερο του ανακοινωθέντος.
- Να δοθεί προκαταβολή αποπληρωμής των οφειλών, με την οποία ο κ. Σταϊκούρας υποσχέθηκε ότι μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το 80% αυτών.

Για το θέμα του κουρέματος των οφειλών των γιατρών που έχουν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους σε εταιρείες factoring, αποφασίστηκε ειδική συνάντηση των φορέων με την Πειραιώς factoring για να διευθετηθεί το θέμα εν όψει του κουρέματος της αποπληρωμής των οφειλών τους.

ΚΕΡΔΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου