Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η κρίση έδιωξε 120.000 νέους επιστήμονες από την Ελλάδα!

Από το 2010 έως σήμερα, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες.

Αυτό συμβαίνει καθώς, τα πολλά πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που έχουν αποκτήσει δεν μπορούν να βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Το ποσοστό των νέων επιστημόνων που επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, σύμφωνα με τον Λόη Λαμπριανίδη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε, ανέφερε στο «Έθνος» ο κ. Λαμπριανίδης, ενώ πρόσθεσε «Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Οι νέοι επιστήμονες που μεταναστεύουν επιλέγουν να πάνε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.   ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου