Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο θάνατός σου, η ζωή μου

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΘ - ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΤΟΤΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΘΕΣΗ...

Μόλις 22 ετών. Ενα κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά. Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όχι σε κάποια εντατική, αλλά σε διάδρομο μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Κρεβάτι εντατικής ούτε για δείγμα. Οι γιατροί είναι σαφείς: αν δεν βρεθεί κρεβάτι, είναι βέβαιο ότι θα πεθάνει. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες γνωστών και φίλων για την κλίνη της σωτηρίας δεν είχαν καλά αποτελέσματα. Και πώς να είχαν, όταν μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι κάτω των 30 ετών, πάλευαν για τη ζωή τους αναζητώντας μια θέση στην εντατική και στη ζωή, όπως αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Υπολειτουργούν οι ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, στο Αττικό και σε άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ασθενείς να ελπίζουν μόνο στο... θάνατο κάποιου νοσηλευόμενου για να βρουν κρεβάτι!Οι υπεύθυνοι διαχείρισης των κλινών εντατικής σηκώνουν πια τα χέρια ψηλά, αφού περιμένουν ουσιαστικά να πεθάνει κάποιος για να σωθεί ένας άλλος... Ομως το πιο τραγικό είναι ότι η κατάσταση αυτή έχει γίνει πια συνήθεια. Ο θάνατός σου, η ζωή μου...

Κατάρρευση

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατάρρευσης αποτελεί η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο Ευαγγελισμός. Τα κρεβάτια κλείνουν το ένα μετά το άλλο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ και όσοι εργάζονται βρίσκονται πια στα όρια της απόλυτης εξάντλησης, με πολλούς από αυτούς να έχουν πλέον υποστεί και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους.

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων, Ηλία Σιώρα, ότι από τα 30 κρεβάτια εντατικής λειτουργούν μόνο τα 25, από τα 20 κρεβάτια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας μόνο τα 16, ενώ στη μονάδα καρδιοχειρουργημένων δεν υπάρχει πενθήμερο για τους εργαζομένους, καθώς έχουν μείνει μόλις 16 άτομα από 23 που ήταν πέρυσι.

Οι συνδικαλιστές γιατροί και εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού (ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ Γιατρών Ευαγγελισμού) περιγράφουν το αδιανόητο: τραυματιοφορέας αναγκαζόταν να δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ για να καλύψει τα κενά στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Περιστατικό καθόλου τυχαίο, αν σκεφτεί κανείς ότι επίσημα από τον Ευαγγελισμό λείπουν 1.500 εργαζόμενοι, και μάλιστα σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα και χωρίς να υπολογίσει κανείς τις νέες ανάγκες.

Οι ανάγκες αυτές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς το νοσοκομείο θα επιφορτιστεί και με τους ασθενείς του πρώην 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ, το οποίο συγχωνεύθηκε. Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα «θα υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία. Θα στοιβαχτούν μαζί με τα οξέα περιστατικά του Ευαγγελισμού, όπου σε μη επαρκή χώρο και με ελάχιστο προσωπικό θα γίνονται 1.200 αιμοκαθάρσεις το μήνα», λένε οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού. Για τα ράντζα στους διαδρόμους ακόμη και της ψυχιατρικής κλινικής ουδείς λόγος πια, καθώς έχουν γίνει μόνιμη... εικόνα του Ευαγγελισμού. Και δεν είναι μόνο τα ράντζα. Στα επείγοντα καθημερινά επικρατεί κόλαση, καθώς το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει δεχτεί νέο φόρτο εργασίας μετά το κλείσιμο και την υποβάθμιση 400 πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ).

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι έχουν να υποστούν και έναν τρομοκρατικό έλεγχο από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες προσλήφθηκαν για να τους εξετάζουν εάν... τηρούν το ωράριο. Οπως λέει το σωματείο των εργαζομένων, ιδιωτικές εταιρείες «εσωτερικού ελέγχου» διαπιστεύτηκαν από το υπουργείο και τη διοίκηση να ελέγχουν τμήματα και προσωπικό. Η πρόθεση βέβαια δεν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών, αλλά η «τεκμηρίωση» της σχεδιασμένης κατάργησης υπηρεσιών και ο στιγματισμός των υπαλλήλων, ώστε ν' ακολουθήσει απρόσκοπτα το κύμα των απολύσεων που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Πρόσφατο παράδειγμα ο κατάπτυστος και παράνομος «έλεγχος τήρησης ωραρίου» σε εξουθενωμένους νοσηλευτές τη στιγμή αλλαγής της βάρδιας.

Ισως έτσι να εξηγείται, βέβαια, γιατί στον Ευαγγελισμό, με τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα, μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες από 150 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από 100 εκατ.

Φακελάκια

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι υπηρεσίες προς τον πολίτη όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά γίνονται ακόμα πιο ακριβές. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το φακελάκι έχει γίνει σχεδόν επίσημο, καθώς οι άρρωστοι πρέπει να πληρώνουν 450 ευρώ για στεφανιογραφία, 1.000 ευρώ για χολοκυστεκτομή και 5.000 ευρώ για επέμβαση καρδιάς by pass.

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού προχωρούν σε σειρά κινητοποιήσεων, για να αφυπνίσουν κυβέρνηση και τρόικα, με έναρξη σήμερα, όπου θα πραγματοποιήσουν στις 8 π.μ. συγκέντρωση στα επείγοντα μαζί με άλλα σωματεία, διαδήλωση στον κόμβο του Χίλτον, ενώ μεταξύ άλλων την Πέμπτη 11 Απριλίου θα κάνουν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.

Το Αττικό

Το άλλο υποτιθέμενο και πολυδιαφημισμένο «διαμάντι» του ΕΣΥ, το Αττικό, ζει παρόμοιες τραγικές καταστάσεις. Η εφημερία ανοίγει με όλα τα κρεβάτια πιασμένα, φαινόμενο γνωστό στο υπουργείο Υγείας, με συνέπεια ο διάδρομος να κατακλύζεται από ράντζα και εργαζόμενοι και ασθενείς να ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση.

Την Πέμπτη όλοι οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν ολοήμερη κινητοποίηση με συγκέντρωση στο αίθριο του νοσοκομείου από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ. και στη συνέχεια τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Το προσωπικό ζητεί μεταξύ άλλων να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια εντατικής, οι χειρουργικές αίθουσες και η ουρολογική κλινική, καθώς και να σταματήσει άμεσα η αθλιότητα των ράντζων, όπως λένε, ώστε «να μη μετατρέπουν τα υπάρχοντα νοσοκομεία σε αποθήκες ανθρώπων».  ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου