Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΙΝΚΑ /Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος: Η «Διαλύστε» τον ΕΟΠΥΥ, η Δημιουργήστε βάσεις για να “επιβιώσει”...

Ο ΕΟΠΥΥ από την ημέρα δημιουργίας του δεν κατάφερε να συνδυάσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα στην κατανομή των βαρών, που αναλογεί στον κάθε Έλληνα Πολίτη.

Η αποδοτικότητα του και η αποτελεσματικότητα του στις υπηρεσίες υγείας έχει αποτύχει παταγωδώς .

Το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ έχει καταρρεύσει αφήνοντας τους ασφαλισμένους χωρίς υπηρεσίες. Μια σειρά δομικών προβλημάτων υποστήριξης καθώς και ζητήματα χρηματοδότησης οφείλουν να επιλυθούν, ώστε η υγεία του πληθυσμού να μην ακολουθήσει την «πτωτική» πορεία του ΕΟΠΥΥ, με τις ανεξόφλητες οφειλές των Ταμείων, την εισφοροδιαφυγή και τέλος , την κακοδιαχείριση .

Το αποτέλεσμα αυτών είναι να παρατηρείται ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους "μαύρη τρύπα" 300 εκ. Ευρώ, η οποία αναμένεται να φτάσει το 1 δις Ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, παραμένουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δις Ευρώ του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, που στερούν σημαντικούς πόρους από την αγορά που ασφυκτιά.

Το ΙΝΚΑ /Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος προτείνει μερικά σημεία που πρέπει ο Υπουργός Υγείας να διορθώσει, ώστε η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ να παράγει ουσιώδης έργο για την σωστή διασφάλιση αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Πολίτες ..

Το ΙΝΚΑ πιστεύει ότι θα πρέπει να επανέλθει η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 0,6%, καθώς και να θεσμοθετηθεί επιτέλους ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της εισφοροδιαφυγής, παράλληλα με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Η ενίσχυση της Εργασιακής απασχόλησης μέσω γενναίων φορολογικών κινήτρων, ιδίως για την κοινωνική επιχειρηματικότητα καθώς και φορολογική επιβράβευση των εργοδοτών ,που είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι το Α και το Ω . ……Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί!!

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να ξεκινήσει άμεσα η ανασυγκρότηση της δομής του ΕΟΠΥΥ ,με βάση τεκμηριωμένο επιστημονικό σχέδιο που τελικό αποτέλεσμα θα έχει να επιλύει ζητήματα πάσης φύσεως μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Συστήματος Υγείας σε χρόνο Ρεκόρ. Π.χ Ζητήματα ( προμηθευτών και καταναλωτών)

Η βάση της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει η πολιτεία να κερδίσει, υπέρ της σωστής διαχείρισης των προβλημάτων των πολιτών και αυτό περνά μέσα από την σωστή Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΝΚΑ /Γ.Ο.Κ.Ε

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου