Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πού κολλάει η εξόφληση των ιδιωτών από το Δημόσιο

Γραφειοκρατία και έλλειψη μηχανισμών σε ΕΟΠΥΥ, δήμους, ΕΟΤ, Μετοχικό Ταμείο Στρατού μπλοκάρουν τις πληρωμές

Πού κολλάει η εξόφληση των ιδιωτών από το ΔημόσιοΠροβλήματα γραφειοκρατίας, σκάνδαλα παρελθόντων ετών αλλά και ο υδροκεφαλισμός πολλών κρατικών υπηρεσιών καθυστερούν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη διατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα περισσότερα υπουργεία. Ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΤ αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αποτελούν τους φορείς με τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις αυστηρές διαδικασίες που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά, το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε σε κάποιες περιπτώσεις το ίδιο την πληρωμή των προμηθευτών, παρακάμπτοντας τους φορείς των υπουργείων που είχαν τη σχετική αρμοδιότητα. Πάντως, η τρόικα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την πορεία αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου καθώς ο στόχος που είχε θέσει για μηνιαία καταβολή 500 εκατ. ευρώ έχει επιτευχθεί.

Αν και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει ρητές εντολές στους υπουργούς να προχωρήσουν αμέσως στις απαραίτητες ενέργειες για να αποπληρωθούν οι προμηθευτές του Δημοσίου και να κινηθεί έτσι η αγορά και η οικονομία, υπάρχουν περιπτώσεις που οι κρατικοί υπάλληλοι και η ασυδοσία παρελθόντων ετών έχουν καταστήσει δυσχερείς τις εκταμιεύσεις των ποσών και έχουν φέρει ακόμη και τους ίδιους τους υπουργούς σε δύσκολη θέση. Το υπουργείο Οικονομικών από την έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2013 έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν και τα χρήματα αυτά δόθηκαν στα υπουργεία, οι πληρωμές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα στην αγορά να έχει πέσει μόλις 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 19% του συνολικού ποσού των 8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει προλογισθεί ότι θα επιστραφούν εντός του 2013.

ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Τα αιτήματα των υπουργείων χρηματοδοτήθηκαν με 362 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, με 547 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, με 924 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και με 1,327 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Ομως, λόγω σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία της διοίκησης τον Δεκέμβριο, οι προμηθευτές του Δημοσίου έλαβαν μόλις 198 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο 333 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 197 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο 792 εκατ. ευρώ.

Ο Μάρτιος θα είναι ενδεχομένως ο πρώτος μήνας από την αρχή του έτους που ο προϋπολογισμός δεν θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 456 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών επιστροφών φόρου της περιόδου Δεκεμβρίου 2012 - Μαρτίου 2013 (767 εκατ. ευρώ). «Το ζητούμενο είναι να πάρει ανάσα η αγορά και όχι να εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα πλασματικά με χρήματα που πρέπει να επιστραφούν. Αυτή η κυβέρνηση δεν φτιασιδώνει τον προϋπολογισμό», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε επιστολή στους υπουργούς ζητώντας να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το πώς θα πληρώσουν τον Απρίλιο τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εγκρίνει μέσα στον μήνα αιτήματα χρηματοδότησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τη μη έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου από την τρόικα, από την οποία το 1 δισ. ευρώ θα πήγαινε για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ταμειακά διαθέσιμα υπερεπαρκούν για να καλυφθούν τα εν λόγω 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι η αποπληρωμή οφειλών θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη αυτή σχετίζεται με το ότι ο μηχανισμός αποπληρωμής των οφειλών των δήμων έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να δρομολογεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες την καταβολή οφειλών περίπου 150 δήμων συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο διάστημα από τον Δεκέμβριο 2012 έως τον Μάρτιο 2013 αποπληρώθηκαν μόνο οι οφειλές 41 μεγάλων δήμων συνολικού ύψους 255,30 εκατ. ευρώ, καθώς πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΓΛΚ. Στο ίδιο πλαίσιο και για να ξεπερασθούν διαδικαστικά εμπόδια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ρύθμιση που πέρασε μέσα στον Μάρτιο από τη Βουλή αποπληρώνει εκείνο απευθείας τις οφειλές των νοσοκομείων. Ηδη έχουν καταβληθεί 150 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, στο ΝΙΜΤΣ και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το ζήτημα καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι ένα από τα θετικά σημεία στις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είχαν θέσει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο στόχο για μηνιαία καταβολή οφειλών ύψους 500 εκατ. ευρώ. «Η κυβέρνηση στο διάστημα Δεκεμβρίου - Απριλίου έχει πιάσει απόλυτα τον στόχο αυτόν», αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Διευκρινίζει δε πως αναπόφευκτα, αν υπάρξουν προβλήματα με τη δόση του Μαρτίου και τη δόση των 6 δισ. ευρώ, ο ρυθμός πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου θα περιορισθεί από τον Μάιο.

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Με το σταγονόμετρο παρέχεται από το υπουργείο Οικονομικών και η χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των οφειλών του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), το οποίο από το 2009 αδυνατούσε να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του έναντι τρίτων.

Καθώς τα δικαιολογητικά πληρωμών του ΜΤΣ δεν ικανοποιούν πλήρως τα στάνταρ του ΓΛΚ και παρά την αγαστή συνεργασία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το θέμα από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου, τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών του Ταμείου συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ παρέχονται σε δόσεις.

Τα πρώτα χρήματα δόθηκαν για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ΜΤΣ, με πρώτη την καταβολή του οικογενειακού - επαγγελματικού βοηθήματος στα τέκνα οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μέτοχοι - μερισματούχοι του Ταμείου.

Ο στόχος

Στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι να εγκρίνει µέσα στον µήνα αιτήµατα χρηµατοδότησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.  ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου