Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο ΙΣΑ ζητά την αναθεώρηση της υπ' αριθμόν 14540/28.03.2013 εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ προκειμένου οι ιδιώτες πιστοποιημένοι γιατροί να έχουν την δυνατότητα συνταγογράφησης άνω των 2 συνταγών μηνιαίως


Προς τον
κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Κοιν: Γενική Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας – Δ/νση: Φαρμάκου

Λεωφόρος Κηφισίας, 39
Αμαρούσιο Αττικής
Αθήνα,08.04.2013 

Α.Π. 36722

ΘΕΜΑ: «Ο ΙΣΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜΟΝ 14540/28.03.2012 ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.»


Σε συνέχεια πολλών εγγράφων αλλά και προφορικών διαμαρτυριών των γιατρών – μελών μας δια της παρούσης σας εκθέτουμε το ζήτημα που έχει ανακύψει δυνάμει της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 14540/28.03.2012 Εγκυκλίου του Οργανισμού σας, δυνάμει της οποίας οι πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ιδιώτες ιατροί δύνανται να συνταγογραφούν έως δύο συνταγές το μήνα για κάθε ασφαλισμένο και αγωγή που καλύπτει ανάγκες μηνός ή τριμήνου για χρόνιες παθήσεις.

Δυνάμει των ανωτέρω όμως δημιουργείται μείζον πρόβλημα για τους ιδιώτες γιατρούς και ειδικότερα συγκεκριμένων ειδικοτήτων (πχ. Καρδιολόγοι, παθολόγοι), καθώς υπάρχουν ασφαλισμένοι ασθενείς τους οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερα από 6 φάρμακα μηνιαίως, όπως λ.χ. οι ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση, έλκος 12δάκτυλου κ.ά. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργείται και στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής που λαμβάνει κάποια σταθερή αγωγή τυγχάνει να ασθενήσει από κάποια λοίμωξη (π.χ. αναπνευστικού, ουροποιητικού) και ως εκ τούτου ο θεράπων ιατρός πρέπει να του συνταγογραφήσει και τα επιπλέον φάρμακα.

Συνεπεία των προαναφερθέντων ο ιατρός, ενόψει της ως άνω εγκυκλίου, δεν δύναται να συνταγογραφήσει στον ασθενή του, υποχρεώνοντάς τον να απευθυνθεί σε συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Τούτο έχει διττή επίπτωση, καθώς αφενός ο ασθενής αποστερείται της περίθαλψης του θεράποντος ιατρού του και αφετέρου ο ιατρός «χάνει» τον ασθενή λόγω μη επαρκούς εξυπηρέτησης, σε εξαιρετικά μάλιστα δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Ως εκ τούτου οφείλετε να τροποποιήσετε την προαναφερθείσα Εγκύκλιο σας, θέτοντας έστω εξαίρεση για συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, των οποίων το λειτούργημα καθίσταται δυσχερές ενόψει των όσων ισχύουν σήμερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ    ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου