Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Δεν "βγαίνει" ο ΕΟΠΥΥ, νέα τρύπα €300 εκατ.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

Νέα μαύρη τρύπα… με το καλημέρα σας, ύψους 300 εκατ. ευρώ εμφανίζει για ακόμη μια φορά το ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Η υστέρηση που παρατηρήθηκε ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται στις μειωμένες ανταποδώσεις των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), που λόγω περιορισμένων εσόδων εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αλλά και της μη τακτικής καταβολής των εισφορών από τις επιχειρήσεις, από τα 930 εκατ. με τα οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό για τον κλάδο υγείας, κατέβαλαν μόνο τα 620 εκατ. 

Και ενώ έχει θεσμοθετηθεί η απευθείας καταβολή των εισφορών του τομέα υγείας στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοροή, εντούτοις αυτή δεν εφαρμόζεται ακόμη, γεγονός που προκαλεί έμφραγμα στην βιωσιμότητα του ταμείου, αλλά και τη φανερή πια ενόχληση της τρόικας για την εν λόγω καθυστέρηση. 

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, η μη εφαρμογή της απευθείας ροής των εισφορών για την υγεία στα ταμεία του Οργανισμού πολλαπλασιάζει τα προβλήματα του, ενώ παράλληλα στερεί και τη διαπραγματευτική του ικανότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί αυτό ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. 

Για το θέμα έχει ενημερωθεί σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο και ο πρωθυπουργός, ενώ πιεστικές ερωτήσεις για την πορεία των εισφορών τίθενται και στις επαφές με την τρόικα. 

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέες αναταράξεις στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, καθώς την ώρα που η διοίκησή του περιμένει να «ξαλαφρώσει» από το βάρος των ληξιπρόθεσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, η καταβολή των οποίων προς τους προμηθευτές υγείας είναι δρομολογημένη (αν και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι, παρά τις αρχικές επιδιώξεις), ο Οργανισμός φορτώνεται με νέα οικονομικά βάρη, συντηρώντας στην ουσία τον περσινό φαύλο κύκλο των χρεών. 

Να σημειώσουμε εξάλλου πως ούτε ο προηγούμενος χρόνος έχει ακόμη εξοφληθεί, αφού υπολείπεται το τελευταίο δίμηνο. Καθώς η κατάσταση αυτή έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επειγόντως λύση για την ορθή χρηματοδότησή του, ώστε να πληρώνονται άμεσα όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας ή προϊόντα, όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, κλινικές κλπ. 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να στηριχτεί στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται μήνα με το μήνα. 

Έτσι κινδυνεύουν να ανατραπούν όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη μείωση των δαπανών για την υγεία, μεταξύ αυτών φυσικά και της φαρμακευτικής. Να θυμίσουμε πως στη μείωση των δαπανών για τα φάρμακα συνετέλεσαν μεταξύ άλλων και τα πρόσφατα δελτία, όπου υπήρξαν πολλές αλλαγές και μειώσεις στην τιμή των σκευασμάτων, ενώ μέχρι το Μάιο θα πρέπει, σύμφωνα και με τις εντολές της τρόικας, να είναι έτοιμο και το καινούργιο δελτίο, ώστε να συνεχιστεί η εξοικονόμηση. 

Όπως λένε οι πληροφορίες, υπάρχει εντολή το νέο δελτίο τιμών να περιλαμβάνει και όλα τα νέα γενόσημα φάρμακα. Μέχρι στιγμής εκκρεμούν αιτήσεις για 1200 νέα γενόσημα τα οποία περιμένουν εδώ και καιρό να τιμολογηθούν και να κυκλοφορήσουν στα ράφια των φαρμακείων. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου