Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σοκ! Ιατροδικαστές καταγγέλλουν: συνάδελφοί μπερδεύουν ακόμη και τις σορούς!


Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Η ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία καταγγέλλει ότι υπάρχουν ιατροδικαστές χωρίς εκπαίδευση και πτυχία, που …μπερδεύουν πτώματα και δε γνωρίζουν καν από νεκροτομές.


Λάθη στις νεκροτομές, σωροί νεκρών που...μπερδεύονται. Ιατροδικαστές που δε γνωρίζουν ούτε καν τη νεκροτομή. Επαγγελματίες του κλάδου που δεν έχουν τελειώσει καν την ειδικότητα ενώ δεν τηρούν ούτε τους βασικούς κανόνες της ιατροδικαστικής που ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα να είμαστε πιο κάτω στην επιστημονική κατάταξη ακόμη και από τη Αλβανία.
Πρόκειται μόνο μερικά από τα περιστατικά που καταγγέλλουν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας τα οποία υπογραμμίζουν ότι αρκετοί επαγγελματίες δεν τηρούν τους κανόνες που η ΕΕ έχει καθορίσει, όπως συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά ούτε και τα διεθνή πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται πραγματογνωμοσύνες και να γίνονται τρομερά λάθη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Μανώλης Μιχαλοδημητράκης σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα την άσκηση της ιατροδικαστικής στην Ελλάδα, «η απόσταση ακόμη και από τα γειτονικά κράτη μεγαλώνει και η ανυποληψία του κλάδου στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και της δικαιοσύνης είναι πια δεδομένη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς, υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν τη νεκροτομή και την μικροσκόπιση που είναι μαζί με τα υπόλοιπα η βάση της επιστήμης της ιατροδικαστικής, ενώ κάθε χρόνο κατακλυζόμαστε από διαμαρτυρίες ξένων κρατών για ατελείς ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα έχει εκτεθεί από ιατροδικαστές άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπόθεσης Σόντερς, όπου η θανατηφόρα βολίδα δεν αφαιρέθηκε από το πτώμα και βρέθηκε κατά την επανεξέτασή του στην Αγγλία, ενώ στις φωτιές του νομού Ηλείας το 2007 ο ιατροδικαστής προέβη σε λάθος ταυτοποίηση και έστειλε σορό Έλληνα στην Αλβανία αντί να στείλει τη σορό του Αλβανού. Το λάθος διαπιστώθηκε από ιατροδικαστή της Αλβανίας.

«Τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Σκοπιανοί ιατροδικαστές είναι πιο μπροστά από μας», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλοδημητράκης και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2013 και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν γιατροί με τον τίτλο του ιατροδικαστή που δεν έχουν εκπαιδευθεί σωστά, δεν γνωρίζουν νεκροτομές και των οποίων η εξέταση δεν θεωρείται αξιόπιστη.

Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντούν οι επιστήμονες κατά την άσκηση του επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα. Ο Δρ Λέων αποκάλυψε ότι η κατάσταση στο ελεύθερο επάγγελμα είναι ανεξέλεγκτη και ζήτησε από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να παρέμβουν.

«Υπάρχουν γιατροί που δηλώνουν ότι είναι ιατροδικαστές, χωρίς να έχουν τελειώσει ειδικότητα, ενώ περίπου 20 ιατροδικαστές ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν νόμιμα ιατρεία» τόνισε ο Δρ Λέων και πρόσθεσε ότι «μέχρι πρόσφατα τα νόμιμα ιατρεία στην Αθήνα ήταν συνολικά τρία, με τους υπόλοιπους να ασκούν ως πλανόδιοι το επάγγελμα και να δρουν αντίθετα στους κανόνες της επιστήμης, πιστοποιώντας τα πάντα με το αντίστοιχο αντίτιμο». IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου