Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αλλάζουν οι τιμές στα φάρμακα και πάλι έως το Μάιο! Τι ζητά η τρόικα

Νέες τιμές έως το Μάιο θα πρέπει να δώσει για άλλη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Τι ζητά η τρόικα, τι επιθυμούν οι εταιρείες και τι θα γίνει με τους ασθενείς.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε νέα τιμολόγηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα πρέπει να προχωρήσει έως τον επόμενομήνα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η τελευταία τιμολόγηση που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε δημιουργήσει αμέτρητα προβλήματα στην αγορά από τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τα ανορθόδοξα στις τιμές με το ένα σκεύασμα να ακριβαίνει άγνωστο γιατί, και πολλά άλλα να μειώνονται ανεξήγητα.

Η τρόικα επιμένει πάντως να υπάρξουν και νέες μειώσεις στα σκευάσματα, πράγμα που δε φαίνεται να εξασφαλίζει την ομαλότητα στην αγορά καθώς οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι μια περαιτέρω μείωση θα επιφέρει νέες ελλείψεις.

Οι δανειστές μας όμως επιμένουν το νέο δελτίο τιμών του Μαίου να περιλαμβάνει και όλα τα νέα γενόσημα φάρμακα. Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει αιτήσεις για 1200 νέα γενόσημα τα οποία περιμένουν εδώ και καιρό τιμή προκειμένου να κυκλοφορήσουν στα ράφια των φαρμακείων.

Επίσης ένα άλλο σημείο που δε φαίνεται να ξεχνά η τρόικα αφορά στη δυναμική τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει κλιμακωτή μείωση κατά 10% στις τιμές των συγκεκριμένων σκευάσματων με βάση του πότε θα παράγονται. Τα τρία πρώτα θα είναι τα πιο ακριβά ενώ τα επόμενα θα μειώνονται κατά 10%.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως θα βλάψει τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ζουν με το φόβο αυτό καθώς θα δούνε τα προϊόντα τους να καταποντίζονται τιμολογιακά.
Το μόνο θετικό σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται ότι είναι το πιθανό όφελος που θα προκύψει για τους ασθενείς εάν μειωθούν και πάλι οι τιμές καθώς θα πληρώνουν αναλογικά μικρότερες συμμετοχές.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος στην αγορά φαρμάκου στη χώρα μας αγγίζει ετησίως τα 3,5 δις ευρώ. Η κοινωνική ασφάλιση εμφανίζει δαπάνες ύψους 2,8 διςευρώγια το 2012. Το 2013 το ποσό αυτό θα πρέπει να περιορισθεί στα 2,4 δις με βάση τις δεσμεύσεις μας στην τρόικα και το 2014 κοντά στα 2 δις ευρώ. 
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου