Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Α. Λυκουρέντζος: Είμαι ανοιχτός σε διάλογο για τις εφημερίες

Ανοιχτός σε προτάσεις για αλλαγές στον θεσμό των εφημεριών των γιατρών, εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος, επαναλαμβάνοντας ότι «οι δεδουλευμένες εφημερίες θα καταβληθούν και οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ» (κατατέθηκε ήδη η σχετική τροπολογία η οποία υπογράφεται από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κυριακάκη, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα προγράμματα εφημέρευσης στο πλαίσιο των περικοπών του μνημονίου «δεν μπορεί να είναι ασφαλή για την δημόσια υγεία», ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι καλοδεχούμενη κάθε πρόταση»: «Αποδέχομαι την πρότασή σας να συζητήσουμε για τον θεσμό των εφημεριών», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος σχετική πρωτοβουλία. Κατά τα λοιπά διευκρίνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξοφλούνται οι δεδουλευμένες εφημερίες».

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής αναφέρθηκε σε «άγριες περικοπές στο βωμό του μνημονίου», επισημαίνοντας την διαφορά του κονδυλίου για τις εφημερίες που προβλέπονται για το 2013 σε 240 εκ. ευρώ, ενώ το 2012 ήταν 370 εκ. ευρώ (ο κ. Λυκουρέντζος τον διέψευσε λέγοντας ότι η πίστωση για το 2012 ήταν 320 εκ. ευρώ). Ο κ. Κυριακάκης ζήτησε να αντιμετωπίζεται το θέμα των εφημεριών των γιατρών κατά προτεραιότητα από την κρατικό προϋπολογισμό, καθώς, όπως τόνισε, οι εφημερίες εκ του νόμου είναι υποχρεωτικές, τακτικές ανά μήνα και δεν είναι επίδομα ή συμπλήρωμα του μισθού των γιατρών.

Αναφορικά με το εξώδικο που απηύθυναν οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά του κ. Λυκουρέντζου, ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι το «να απευθύνουν εξώδικα εκείνοι που δεν είναι σε θέση να κάνουν διάλογο, αλλά μόνο να υβρίζουν, τότε ο καθένας έχει λόγο να το προσπερνά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου