Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Αρ. Πρωτ. 3105
Πάτρα: 4/4/2013


Logotypoispatras-150x150Η χορήγηση φαρμάκων (συνταγογραφούμενων και μη), προς θεραπεία νοσημάτων ή αντιμετώπιση συμπτωμάτων είναι μοναδική ευθύνη του θεράποντος ιατρού, βάσει της διεθνούς και της εγχώριας νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, με έκπληξη και απορία διαβάσαμε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης σχετικά με την πρόθεσή τους να «αναβαθμίσουν» το επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Ελλήνων Πολιτών μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε «αυτοδίδακτους θεραπευτές» και συγχρόνως εμπόρους φαρμακευτικών ουσιών δυνητικά επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, αν δε δοθούν με την κατάλληλη ένδειξη, διάγνωση και τη σωστή δοσολογία. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπάνω εκφράζουν την επιθυμία τους να μετατρέψουν τα φαρμακεία σε κέντρα υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σεβαστές είναι όλες οι επιστημονικές τάξεις της χώρας, θεμιτή η ανταλλαγή απόψεων αλλά καθόλου ανεκτή η αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος.

Η προστασία της Υγείας και της περίθαλψης των πολιτών πραγματοποιείται βάσει διεθνών επιστημονικών κανόνων άσκησης της Ιατρικής :

1. Η ιατρική διάγνωση, η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και οι ιατρικές πράξεις εκτελούνται μόνο από ιατρούς σε αδειοδοτημένους φορείς παροχής Υπηρεσιών Υγείας βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. 

2. Η χορήγηση φαρμάκων οποιασδήποτε κατηγορίας, με συγκεκριμένα δοσολογικά σχήματα και σε καθορισμένο διάστημα θεραπείας γίνεται μετά από έκδοση ιατρικής συνταγής με αποκλειστική ευθύνη του ιατρού.

3. Η αντιμετώπιση των παρενεργειών και επιπλοκών της φαρμακευτικής αγωγής διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από τους ιατρούς.

4. Η πρόληψη και οι ιατρικές συμβουλές είναι ιατρικό έργο.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να επιβάλλει τη διεθνή πρακτική και να απαγορεύσει ΑΜΕΣΑ την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Καλούμε επίσης τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να αντιδράσει ΑΜΕΣΑ όπως επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας


Άννα Μαστοράκου                       Γεώργιος Σκρουμπής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
3. Ιατρικοί Σύλλογοι χώρας
4. Μέλη μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου