Κυριακή 7 Απριλίου 2013

"Έκρηξη" δαπανών ΕΟΠΥΥ


Πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις για θεραπείες, αλλά και αυστηρές ποινές θεσπίζει το υπουργείο Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την "έκρηξη των δαπανών" που δημιουργεί μείζον πρόβλημα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό, ότι μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχει απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί για τη δαπάνη, με το υπουργείο να διαμηνύει ότι εφόσον διαπιστώνονται πλασματικές εξετάσεις ή θεραπείες, θα διακόπτεται οριστικά η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς εξήγησε ότι οι ασθενείς πλήρωσαν τον Μάρτιο 10 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα φάρμακά τους, μετά τη μείωση των τιμών, ωστόσο μερικοί πάροχοι χρέωσαν περισσότερες εξετάσεις και θεραπείες στον ΕΟΠΥΥ. "Γι' αυτούς θα ληφθούν μέτρα και θα θεσμοθετηθούν ποινές", υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι δημιουργείται τεχνητή ζήτηση και γι' αυτό προωθεί νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία όποιος πιαστεί για πλασματική υποβολή εξέτασης ή θεραπείας, θα του διακόπτεται οριστικά η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και θα καταβάλει χρηματικό πρόστιμο ίσο με τον ετήσιο τζίρο της προηγούμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξετάζει την εφαρμογή μηνιαίου πλαφόν 3.000 ευρώ για τα φυσικοθεραπευτήρια, ενώ για τα διαγνωστικά κέντρα τον μέσο όρο του τζίρου που έκαναν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους επιχειρηματίες να επιστρέφουν το ποσό της διαφοράς που θα προκύπτει από την υπέρβαση της δαπάνης που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί της Υγείας πάντως, η αύξηση της δαπάνης οφείλεται και στο ότι πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να αποφύγουν τις ουρές και την ταλαιπωρία που τους επιφυλάσσει το ΕΣΥ. Ενδεικτικά, ο κ. Κυριόπουλος επισημαίνει ότι, πριν τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ τα πολυιατρεία του ΙΚΑ είχαν κύκλο εργασιών 20 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο, ενώ μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και τη δυνατότητα των ασθενών να επιλέγουν ιδιωτικά κέντρα η κατανάλωση έχει πέσει κάτω από τα 10 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου