Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Έρχονται νέες περικοπές και συμμετοχές σε διαγνωστικές εξετάσεις! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Πλαφόν αλλά και νέες συμμετοχές στο κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Νέο χαράτσι για τους ασφαλισμένους

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Καιρό τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαρρέει εντέχνως ότι ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ξεφύγει στο ΕΣΥ με συνέπεια οι δαπάνες να έχουν φθάσει στα ύψη. 
Μάλιστα με τη γνωστή τακτική της διαρροής, υπογραμμίζεται ότι η τρόικα πιέζει να κουρευτούν οι διαγνωστικές στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μειωθούν και τα έξοδα. 
Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια ακόμη και στα δημόσια νοσοκομεία οι ασφαλισμένοι καταβάλουν πλέον συμμετοχή για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις ύψους 15% γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον την τσέπη τους. 

Έτσι στο πλαίσιο της νέας αύξησης συμμετοχής στο κόστος θεραπείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ, εξετάζουν να μπει ακόμη και πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός ή ακόμη και να αυξήσουν περαιτέρω τη συμμετοχή των ασθενών εάν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων.
Πρόκειται για σχέδιο που καιρό τώρα μελετάται στην οδό Αριστοτέλους, ώστε να περικοπούν οι δαπάνες του δημοσίου συστήματος και να μεταφερθούν με τη γνωστή τακτική στις τσέπες των ασθενών. 

Πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη που αντιτίθενται σε μια τέτοια απόφαση καθώς θα αποτελέσει άλλο ένα χαράτσι για τους ήδη βεβαρημένους ασθενείς μετά και την αύξηση συμμετοχής σε φάρμακα και νοσηλείες.   IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου