Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τη λήψη μέτρων για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ζητά ο ΣΦΕΕ

Αθήνα
Επί 2,5 χρόνια δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας νέα φάρμακα στην ελληνική αγοράΤην επισήμανση ότι συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 89/105, σύμφωνα με την οποία τα Δελτία Τιμών με νέα φάρμακα εκδίδονται κάθε 90 μέρες, η επί 2,5 σχεδόν χρόνια καθυστέρηση στην αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής. 

«Ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουμε θέσει ως θεμελιώδη στρατηγικό στόχο τη στήριξη των επενδύσεων και της απασχόλησης στη χώρα μας και προς τούτο σας απευθύνουμε έκκληση να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα μας ως τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Υπενθυμίζοντας στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, ότι η καθυστέρηση αυτή έχει σοβαρό αντίκτυπο στους ασθενείς, ο κ.Φρουζής υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι λειτουργεί ανασταλτικά και για την ομαλή πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου φαρμάκου. Σύμφωνα με τον κ.Φρουζή η μη έκδοση νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, δρα εδώ και καιρό αποτρεπτικά για τη διατήρηση της απασχόλησης, των επενδύσεων και κλινικών μελετών στο χώρο της υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, θα καλύψει σημαντικά θεραπευτικά κενά σοβαρών ασθενειών, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση στην θεραπεία αιχμής στους έλληνες πολίτες, που την τελευταία διετία έχουν μετατραπεί σε ασθενείς δεύτερης κατηγορίας συγκριτικά με τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει και την στήριξη που, από το 2009, παρέχει ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας στην υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων για τον εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού. 

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου