Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στη Βουλή την Τρίτη η τροπολογία για τις εφημερίες

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί την Τρίτη η τροπολογία του υπουργού Υγείας για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών.

Η τροπολογία έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο 'Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών'.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει κάνει παρεμβάσεις, ώστε να προστεθούν στην τροπολογία όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές για τον κλάδο διατάξεις. Συγκεκριμένα, ζητεί:

Δυνατότητα καταβολής των εφημεριών με μισθοδοτικές καταστάσεις, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή ΥΔΕ και Επιτρόπων.
Κατάργηση των επιτροπικών ενταλμάτωνκαι διάθεση του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο νοσοκομείο εφάπαξ ετησίως.
Ρύθμιση του ζητήματος των μικτών εφημεριών, για τις οποίες έχει δημιουργήσει προβλήματα το Γενικό Λογιστήριο.
Δυνατότητα πραγματοποίησης μικτών εφημεριών και τα Σαββατοκύριακα.
Τακτοποίηση πληρωμής των προσθέτων εφημεριών, οι οποίες θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.
Αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του 2012 και εντεύθεν.Έχουν τεθεί, επίσης, τα μείζονα ζητήματα της επαρκούς χρηματοδότησης και της δυνατότητας σύνταξης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

ΤροπολογίαΗ τροπολογία του κ. Λυκουρέντζου προβλέπει ότι 'οι δαπάνες για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του Αρεταίειου, του Αιγινήτειου και του ΝΙΜΤΣ, καθώς και οι πρόσθετες αμοιβές για εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινών ωρών, υπερωριακής απασχόλησης προς συμπλήρωση του υπουχρεωτικού ωραρίου του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην γιατρών, που πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο 2012 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, δύνανται να εκκαθαριστούν όλες εξαιρετικά σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας τρέχοντος έτους, κατά παρέκκλιση των σχετικών με τα ανωτέρω διατάξεων. 

Ειδικότερα, οι πρόσθετες αμοιβές του πάσης φύσεως προσωπικού, πλην ιατρικού, του Αιγινήτειου, του Αρεταίειου και ΝΙΜΤΣ, βαρύνουν τις πιστώσεις των προυπολογισμών των φορέων αυτών'.

Δ.Κ. - ΙΑΤRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου