Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΦΣΑ - περί πραζόλης -

ΠΡΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ 

ΚΟΙΝ/ΣΗ : ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ.ΣΑΛΜΑ 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 692Β/2013 σελ 12252 όλες οι "πραζόλες" αποζημιώνονται ΜΟΝΟ όταν συνταγογραφούνται από Γαστρεντερολόγους και για την θεραπεία γαστρικού έλκους και Γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.). 

Είναι προφανές ότι οι συντάκτες των εν λόγω περιορισμών δεν έλαβαν υπόψη τους ότι :

• Οι γαστρεντερολόγοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ - σε όλη την επικράτεια αριθμούν τους 101 , εκ των οποίων οι 67 ανήκουν στην περιφέρεια της Αττικής. Οπότε ας αναλογιστούμε πώς κατανέμονται οι υπόλοιποι 34 στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές !!!


• Η γραστροπροστασία, ειδικά για περιπτώσεις πολύ σοβαρών ασθενειών απαιτείται ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει έλκος ή Γ.Ο.Π. (π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λ.π.).

• Η πρόληψη, η οποία στην σημερινή εποχή είναι το ζητούμενο, είναι κάτι άγνωστο για την ομάδα των επιστημόνων που ζητούν να εφαρμοστεί ο περιορισμός για τις πραζόλες, αφού απαιτείται πρώτα να υπάρξει έλκος για να χορηγηθούν, και όχι να προλάβουμε το έλκος!!!

• Αν υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης είναι ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου, να εντοπίζει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν μέσω της ΗΔΙΚΑ. Η λογική «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι», αντιλαμβανόμαστε ότι είναι επιλογή περικοπής δαπανών, υποβαθμίζοντας ακόμη παραπέρα την ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη των ασφαλισμένων σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές που θεωρούμε ότι μας έχουν φτάσει πια σε πλήρες αδιέξοδο. 

Εκτός των ανωτέρω, ο ιατροφαρμακευτικός κόσμος, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τις νέες αυτές εξελίξεις στην συνταγογράφηση, καθώς επίσης και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνουν για την προστασία της υγείας τους, και μάλιστα σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η γαστροπροστασία. 

Θεωρούμε το μέτρο όπως εφαρμόζεται πλέον, απαράδεκτο και αιφνιδιαστικό. Οφείλουμε από την πλευρά μας, σαν επιστήμονες υγειονομικοί να ενημερώσουμε τον Ελληνικό Λαό για τις προθέσεις σας, μέσω Δελτίο Τύπου, ζητώντας ταυτοχρόνως από εσάς τουλάχιστον, την παράταση εφαρμογής του μέτρου - για εύλογο χρονικό διάστημα - μέχρι να ενημερωθούν τόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και ο Ελληνικός Λαός. 

Αναμένουμε άμεσα απάντησή σας. 

για τον Φ.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ      ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου