Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΡΟΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΙΣ

ΚΟΖΑΝΗ 4/4/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Με την υπουργική απόφαση 29311 /2013 (ΦΕΚ Β’ 692/26-3-2013), που αναφέρεται στη θετική λίστα φαρμάκων στις σελίδες 12252-12258 περιορίζεται η αποζημίωση των σκευασμάτων με δραστική ουσία prazole, μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και τα οποία θα συνταγογραφούνται μόνο από γαστρεντερολόγους.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη με γνώμονα λογιστικά κριτήρια αποτελεί βάναυση παρέμβαση κατά της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως κατά της υγείας του λαού μας.

Με ποιο δικαίωμα οι «φωστήρες» της νέας τροικανικής τάξης πραγμάτων στερούν φάρμακα αναγκαία και απαραίτητα από το λαό μας και μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω με τελικό σκοπό την μείωση των δαπανών και την αύξηση των τάφων.

Απαιτούμε άμεση απόσυρση της αδιανόητης αυτής παραγράφου της υπουργικής απόφασης και αποκατάσταση του προυπάρχοντος καθεστώτος γιατί πέραν της θεραπείας με πραζόλες υπάρχει και η πρόληψη που για τους υπευθυνοανεύθυνους συντάκτες αποτελεί καθώς φαίνεται άγνωστη λέξη.

Μα ακόμα κι αν μπούμε στη λογική της οικονομίας, τελικά αυτό που προβλέπει η συγκεκριμένη παράγραφος, πολλαπλασιάζει το κόστος της δαπάνης, μιας και θα αυξηθούν οι γαστροσκοπήσεις για τη διάγνωση του πεπτικού έλκους ή της ΓΟΠ που απαιτούνται για να τεθεί η διάγνωση και να συνταγογραφηθούν οι πραζόλες αφενός και βέβαια θα υπερδιπλασιαστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από τις παρενέργειες των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων που θα δίνονται χωρίς γαστροπροστασία, εκτός κι αν οι εμπνευστές του μέτρου ψιθυρίζουν μεταξύ τους μειδιάζοντας:’’σιγά μην πληρώσουμε τους ελάχιστους γαστρεντερολόγους του ΕΟΠΥΥ για τις πράξεις!’’

Είμαστε σε εγρήγορση και θα σταθούμε εμπόδιο σε σχέδια και πρακτικές που υποθηκεύουν την υγεία του λαού μας και προσβάλουν το ιατρικό λειτούργημα.

Ο ΠΙΣ οφείλει να προβεί σε έντονη παράσταση διαμαρτυρίας προς τον υπουργό με στόχο την απόσυρση της ανόητης και επικίνδυνης αυτής παραγράφου της ΥΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Βασιλακόπουλος Βασίλειος  Γαβριηλίδης Αγάπιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου