Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πλήρης αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας

Ευρωπαϊκή συνέντευξη τύπου Γιατρών του Κόσμου

Την πλήρη αποτυχία των Εθνικών Συστημάτων Υγείας να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων ατόμων επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στις Βρυξέλλες οι Γιατροί του Κόσμου, ζητώντας την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη. 

Αφορμή της συνέντευξης τύπου ήταν η μελέτη για την Υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, με τίτλο «Η πρόσβαση στην Ιατρική Περίθαλψη στην Ευρώπη σε καιρούς κρίσης και έξαρσης της ξενοφοβίας». 

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από συνεντεύξεις με περισσότερους από 8.000 ασθενείς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Μεταξύ των ασθενών των Γιατρών του Κόσμου που ερωτήθηκαν, το 20% εξ’ αυτών είχε δεχθεί άρνηση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας από κάποιον επαγγελματία υγείας μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Το 81% δεν είχε καμία δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα χωρίς να πληρώσει το σύνολο των ιατρικών δαπανών, ενώ το 59% των ερωτηθέντων εγκύων δήλωσαν πως δεν είχαν καμία πρόσβαση σε προγεννητική περίθαλψη μέχρι και την ημέρα της συνέντευξης. Με αφορμή την 7η Απριλίου που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη και τη θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων, την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στα εθνικά συστήματα εμβολιασμών, στην παιδιατρική περίθαλψη και στην προ-γεννητική και μετά-γεννητική για όλες τις εγκύους.

Πηγή Health Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου