Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Με το «σταγονόμετρο» η εξόφληση από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία




Τα οφειλόμενα προς παρόχους και προμηθευτές φαντάζουν… βουνό ως απόλυτοι αριθμοί, αλλά και σε σχέση με τον ρυθμό αποπληρωμής. Το συνολικό παλαιό χρέος αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αναμένεται να έχει εξοφληθεί ούτε στα τέλη Ιουνίου. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί έως το τέλος του 2011 στους ασφαλισμένους των Ταμείων που συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανέφερε χθες στο «Εθνος» ότι το ΙΚΑ έχει εκκαθαρίσει παλαιές οφειλές ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ και ο ΟΑΕΕ άλλα 60 εκατομμύρια. Τις επόμενες μέρες θα εκκαθαριστούν άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβληθούν στο επόμενο δεκαήμερο στους παρόχους. Αλλα 700 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου, ενώ -μέχρι τότε- θα εκκρεμεί οφειλή 500 εκατομμυρίων. Μόνο για τα φάρμακα, τα χρέη αυξάνονται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα! Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες ότι για τις εταιρείες που πουλάνε φάρμακα μόνο σε νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, οι καθυστερήσεις είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια βιωσιμότητάς τους, μέσα στο συνεχώς επιδεινούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κ. Γιώργος Ελευθερίου αναφέρει ότι οι γιατροί δεν έχουν πάρει τίποτε από το 1 δισ. ευρώ που τους οφείλεται από το 2011, ενώ συσσωρεύονται νέες οφειλές, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2012. Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ έως και τον Αύγουστο, ενώ οι κλινικοί γιατροί από τον Οκτώβριο.

«Η ανικανότητα της κρατικής μηχανής έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αδυνατεί να καταβάλει στους δικαιούχους ποσά τα οποία υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρά τη σαφή εντολή του πρωθυπουργού», σχολιάζει ο κ. Ελευθερίου.

Παρόμοιοι είναι οι ρυθμοί εξόφλησης και των παλαιών και νέων χρεών του ΕΣΥ, τα οποία εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου διατέθηκαν στις 22 Μαρτίου 297,8 εκατομμύρια ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τις επόμενες μέρες, θα διατεθούν άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΙΑΤRΟΝΕΤ


- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου