Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ IATΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013 12:36

Πειραιάς, 2-4-2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η χορήγηση φαρμάκων (συνταγογραφούμενων και μή, είτε καλύπτονται είτε όχι από την κοινωνική ασφάλιση, νοσοκομειακών ή μή) γίνεται για τη θεραπεία νοσημάτων ή την αντιμετώπιση συμπτωμάτων και είναι μοναδική ευθύνη του θεράποντος ιατρού, βάσει των διεθνών κανόνων, αλλά και των Ελληνικών νόμων.

Προκειμένου να προστατευθεί η Υγεία και η Περίθαλψη των πολιτών, αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, πρέπει επιτέλους σοβαρά να τηρηθούν οι διεθνείς επιστημονικοί κανόνες της άσκησης της Ιατρικής, όπως :

1. Οι ιατρικές πράξεις εκτελούνται από ιατρούς

2. Οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες γίνονται από αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας

3. Η χορήγηση φαρμάκων οποιασδήποτε κατηγορίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες, τα δοσολογικά σχήματα και το διάστημα θεραπείας είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη του ιατρού

4. Η χορήγηση φαρμάκων γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή, αλλιώς θεωρείται παράβαση της Νομοθεσίας

5. Οι ιατρικές συμβουλές και η πρόληψη γίνεται μόνο από ιατρούς ή από υγειονομική ομάδα της οποίας προΐσταται ιατρός

Ως εκ τούτου όλα τα αναγραφόμενα στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες περί παροχής Πρωτοβάθμιας Φρο-ντίδας Υγείας από μή ιατρούς, συμβάσεις μεταξύ εταιρειών φαρμάκων ευρείας χρήσης (ΕΦΕΧ) με μή ιατρούς αποτελούν αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος και παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Για τελευταία φορά δηλώνουμε σε όλους, ότι η ανοχή του Ιατρικού Κόσμου έφτασε στο τέρμα της ! Κατ΄ επανάληψη έχουμε δηλώσει ότι σεβόμαστε όλες τις επιστημονικές τάξεις της χώρας, αντιποίηση όμως του Ιατρικού επαγγέλματος δεν πρέπει και δεν θα ανεχθούμε ! Ξεκινάμε αυστηρή επιτήρηση της άσκησης του Ιατρικού επαγγέλματος, που σημαίνει ότι : Ιατρικές συμβουλές, εμβολιασμοί, χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αλλαγή φαρμακευτικής θεραπείας, κριτική ιατρικής θεραπείας, ιατρικές πράξεις (ενεσοθεραπεία, καθαρισμός τραύματος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κλπ.) απουσία ιατρού και σε εκτός νόμιμου φορέα άσκησης της Ιατρικής, θα το καταγγέλλουμε και θα ζητάμε την άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να προασπίσουμε τα ανωτέρω. Εξίσου όμως μεγάλη ευθύνη έχει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουρ-γείου Υγείας, η οποία πρέπει άμεσα μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει (ΣΕΥΥΠ, ΥΠΕΔΥΦΚΑ κλπ.) να τα προασπίσει προς όφελος της Υγείας των πολιτών και των οικονομικών της Υγείας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ    ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου