Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Είδος προς εξαφάνιση τα «ακριβά» φάρμακα και από τα νοσοκομεία

Πινγκ – πονγκ με «μπαλάκι» τους ασθενείς παίζουν οι διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων, δηλαδή σκευασμάτων υψηλού κόστους που προορίζονται για πολύ σοβαρές ασθένειες.

Έτσι, ασθενείς με AIDS ή αιμορροφιλία ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης αναζητούν απεγνωσμένα το φάρμακό τους από φαρμακείο σε φαρμακείο του ΕΣΥ καθώς οι αρμόδιοι στα νοσοκομειακά φαρμακεία επικαλούνται έλλειψη αποθεμάτων και το μόνο που τους δίδουν απλόχερα είναι η… σφραγίδα «στερούμεθα» επάνω στην ιατρική συνταγή.

Σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η υγειονομική κάλυψη των ασθενών ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης εξέδωσε εγκύκλιο ζητώντας από τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι εξωτερικοί ασθενείς που τα αναζητούν.

Ειδικότερα, καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων «στο πλαίσιο των πραγματικών τους αναγκών και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, για την προμήθεια των ανωτέρω φαρμάκων» και επισημαίνει ότι η εντολή πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, «...για την αποφυγή στο εξής, περαιτέρω προβλημάτων στην ομαλή διάθεση των σκευασμάτων αυτών και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών».

Σημειώνεται ότι πέντε κατηγορίες ακριβών φαρμάκων χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων -πρόκειται για τα αντιρετροϊκά, τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες, τους ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, την αυξητική ορμόνη και τα παρεντερικά διαλύματα γλυκόζης 50%- ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται και από ιδιωτικές κλινικές, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία.  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου