Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οδηγός για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων νοσοκομείων

Οδηγός για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ   και των δημοσίων νοσοκομείων

Μαχαίρι ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ έχει προγραμματιστεί να μπει φέτος στη φαρμακευτική δαπάνη. Ετσι ενώ το 2012 ο λογαριασμός έκλεισε στα 2,88 δισ. ευρώ, φέτος το στοίχημα είναι να πέσει στα 2,4 δισ.

Η εξοικονόμηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα προκύψει από την εφαρμογή της θετικής λίστας. Παράλληλα, έμφαση δίδεται και στα δελτία τιμών που θα επιφέρουν ελάφρυνση στα δημόσια ταμεία κατά 250 εκατ. ευρώ.

Πάντως είναι γεγονός, σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αγγίζουν το 14,6%.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι ενστάσεις από συγκεκριμένες κατηγορίες πασχόντων, όπως είναι παραδείγματος χάριν οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αιτία είναι ότι καταβάλλουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα για την απαιτούμενη θεραπεία τους, όπως 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία, καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και την αγορά αναλώσιμων διαβητικών υλικών (ταινίες και βελόνες μέτρησης).

Στο μεταξύ, με τα χρόνια έχει μεγαλώσει και η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για σκευάσματα και φαρμακευτικά προϊόντα που δεν απαιτούν συνταγογράφηση για να χορηγηθούν από τους φαρμακοποιούς και διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Καθώς όμως δεν κρίνεται αναγκαία η συνταγή γιατρού, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τους ασφαλισμένους για τη δαπάνη αυτών των φαρμάκων. Ανάμεσά τους βρίσκονται σχεδόν όλα τα κοινά παυσίπονα, αναλγητικές αλοιφές και έμπλαστρα, αντισηπτικά υγρά, σιρόπια, βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος, ακόμη και το οινόπνευμα.

Στη χώρα μας τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σήμερα 1.284 σκευάσματα και το 2012 παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. Να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες «με σκοπό να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο έλλειψης ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη και άμεση χορήγηση στους προσερχόμενους πολίτες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων» ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ο γενικός γραμματέας Υγείας. Σε σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα αντιρετροϊκά, οι αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες, οι ανταγωνιστές αυξητικής ορμόνης, οι αυξητικές ορμόνες και τα παρεντερικά διαλύματα γλυκόζης 50% διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.             ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου