Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Συνέντευξη Παπαγεωργόπουλου στη Deal News: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει σημαντική υστέρηση εσόδων»

Άμεση αποπληρωμή 200 εκ. ευρώ
1,937 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ήδη έχουν δοθεί 203 εκ. ευρώ

Πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει τις επόμενες ημέρες στην αγορά ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς φαρμακευτικές εταιρίες, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς. Αυτή τη δέσμευση αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος τονίζοντας στη «Deal News» ότι εάν ο ΕΟΠΥΥ είχε εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπήρχε το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε.

Άλλωστε, η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της...
... χώρας προβλέπουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος αποδίδονται σε λογαριασμό του άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους.

Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπάρχει απόκλιση εσόδων από τις εισφορές περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο από την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα θα υπάρξει μία εξοικονόμηση περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει μια μαύρη τρύπα αρκετών εκατομμυρίων. Πού οφείλεται το άνοιγμα; Ακούμε αρκετά συχνά να αναφέρεται στα ΜΜΕ ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ, υπονοώντας ότι στον φορέα δημιουργούνται δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία δεν έχουν προβλεφτεί. 

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι πάντες είναι ενήμεροι για τη δημοσιονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, αφού τα οικονομικά του στοιχεία τόσο ως προς τα έσοδά του, όσο και προς τις δαπάνες του κοινοποιούνται αρμοδίως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2012 δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που οφείλονται κυρίως στην υστέρηση των εσόδων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα προϋπολογισθέντα αρχικά έσοδα. Η υστέρηση των εσόδων που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ για το έτος 2012, οφείλεται στη μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές λόγω της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αλλά και λόγω της εισφοροαποφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Όπως γνωρίζετε, η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ και αν αυτό το ποσό είχε εισπραχτεί, δεν θα υπήρχε και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του οργανισμού;

Δε θα συμφωνούσα με τον χαρακτηρισμό κακοδαιμονία. Ο ΕΟΠΥΥ ευρίσκεται σε δημιουργική πορεία ανάπτυξης. Δρομολογεί δημιουργικές δράσεις και δομεί τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες του προκειμένου να ανταποκριθεί στο χρέος του που αφορά την υγεία του Ελληνικού λαού. Ξεπερνά προβλήματα και δυσκολίες που προκαλεί η βιαστική, βίαιη, θα έλεγα δημιουργία του ενώ και θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί 10ετίες πριν.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις μέσα σ' ένα περιβάλλον ιδιαίτερα προβληματικό. Η οικονομική ύφεση και η ανεργία που πλήττουν για πολλά χρόνια την ελληνική οικονομία επηρεάζουν κατ' ανάγκη και τα οικονομικά στοιχεία του, αφού η βασική πηγή εσόδων του οργανισμού είναι κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η απόκλιση των εσόδων του σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα και δυστυχώς αυτή η απόκλιση δεν είναι προβλέψιμη αφού συνδέεται με παράγοντες που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία του Οργανισμού.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπάρχει απόκλιση εσόδων απότις εισφορές του της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αν δεν υπήρχε η απόκλιση των εσόδων, τότε ο Οργανισμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί με αξιόπιστο τρόπο στις υποχρεώσεις που έχει ως προς τους παρόχους των υπηρεσιών υγείας. 

Ποιες είναι αναλυτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς φαρμακευτικές εταιρείες, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα; Πότε θα πέσουν αυτά τα λεφτά στην αγορά;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στο ποσό του 1,937 δις. ευρώ (1,692 των αρχικών φορέων ΟΑΕΕ,ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ και 245 εκατ. των λοιπών φορέων Οίκου Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ,ΕΤΑΑ και ΕΤΑΗ-ΜΜΕ). Ήδη έχουν αποπληρωθεί 203 εκατ. ευρώ και εντός του Απριλίου αναμένεται μία νέα αποπληρωμή οφειλών που ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 200εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να στηρίξει με επιπλέον κονδύλια τον ΕΟΠΥΥ, πιστεύετε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις περίθαλψης των 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του;

Ο ΕΟΠΥΥ συνιστά ένα πρωτοποριακό βήμα και μία σημαντικότατη αλλαγή στο χώρο της υγείας. Η ενοποίηση των διαφορετικών ταμείων ασφάλισης υγείας σ' ένα ενιαίο Οργανισμό προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ίση αντιμετώπιση των πολιτών, ένα αποτελεσματικό τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας και μειώνει σε σημαντικό βαθμό το σύνολο των δαπανών για ιατροφαρμακευτική και λοιπή περίθαλψη. 

Ειδικά σήμερα, όπου η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η αποφυγή πρωτογενών ελλειμμάτων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας για το δημόσιο, η ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, όλοι είμαστε υπέρ του εγχειρήματος που πραγματοποιείται μέσω του ΕΟΠΥΥ. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι απαιτείται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ καιταυτόχρονα να εξυγιανθεί ο χώρος της υγείας για να είναι εφικτός ο έλεγχος τωνδαπανών για την υγεία. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να προσφέρει σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως παροχές υγείας υψηλού επιπέδου μέσασ' ένα οικονομικά βιώσιμο σύστημα υγείας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πιστεύετε ότι μπορεί να τηρηθείο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος;

Όπως γνωρίζετε, στον προϋπολογισμό κάθε δημόσιου Οργανισμού,συμπεριλαμβανομένου και του ΕΟΠΥΥ, γίνεται πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τόσο τα έσοδά του, όσο και οι δαπάνες του.

Με αποτέλεσμα η τήρηση του προϋπολογισμού να εξαρτάται από απρόβλεπτους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την πλευρά των δαπανών, όσο και την πλευρά των εσόδων. Το βασικό πρόβλημα, που, όπως σας ανέφερα, η λύση του δεν εξαρτάται από τον ΕΟΠΥΥ, είναι η υστέρηση των εσόδων του.

Εμείς από τη δική μας πλευρά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ελέγξουμε - μειώσουμε τις δαπάνες του Οργανισμού και θεωρώ ότιόλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας του, το έχουμε κατορθώσει. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι με την τελευταία τροποποίηση του ΕΚΠΥ, αναμένουμε μία εξοικονόμηση των πόρων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και εξαιτίας της τελευταίας τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας για το φάρμακο αναμένουμε μία μείωση της δαπάνης του επίσης της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Deal News, αναδημοσίευση από Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσ/νίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου