Λιγότερες από τις μισές δράσεις που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα έως τα τέλη του Ιουνίου στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι μόλις επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τα «μεγάλα θέματα», τότε για όσα δεν θα έχουν εκπληρωθεί θα επέλθει κάποιου είδους συμβιβασμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της Πέμπτης υπήρξε έντονη κριτική από την πλευρά της τρόικας για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει περίπου το 40% των 300 και πλέον μέτρων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου βάσει Μνημονίου. Ο αριθμός των δράσεων είναι πολύ μεγάλος και είναι ξεκάθαρο ότι η τρόικα μπορεί να εγείρει θέμα μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου εάν κάποια από αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Στο οικονομικό επιτελείο, όμως, εκτιμούν ότι το «εμπόδιο» αυτό μπορεί να υπερπηδηθεί εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει γρήγορα και παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε μία σειρά «σημαντικών ζητημάτων». Πάντως, στους κόλπους της τρόικας υπάρχει έντονη δυσφορία για το ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων που εντάθηκε μετά και τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Αθήνα και να επιστρέψουν στις 29 Ιουνίου για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους.
Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει απαντήσεις σε δύο βασικά θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Το πρόγραμμα της κινητικότητας θα έπρεπε να είναι έτοιμο στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τώρα η τρόικα δεν έλαβε καμία σχετική ενημέρωση, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης, υπέβαλε χθες την παραίτησή του.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα εξασφαλίσει την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας έως τις 25 Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση των δόσεων τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δεν τελειώνει σε αυτή την αξιολόγηση, αφού σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε κινητικότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για το 2013 στους 25.000 υπαλλήλους.
Δεύτερο «μεγάλο θέμα» είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2013 που έχει προκληθεί κυρίως από την κακή οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ. Για φέτος το κενό εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μέτρα που θα καλύψουν την «τρύπα». Στην τρόικα, πάντως, εκτιμούν ότι το ίδιο πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ θα ανακύψει και σε επόμενους ελέγχους. Και τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά με αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού και των υπηρεσιών που παρέχει.
Στα υπόλοιπα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν περιλαμβάνεται η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και ο προσδιορισμός του τρόπου εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου επί των Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά δεν ικανοποίησε την τρόικα που θεωρεί ότι δεν εξασφαλίζει την είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Επίσης, δυσαρέσκεια επικρατεί στην τρόικα και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πωληθεί οι Proton Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει η πώλησή τους να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, στην τρόικα διαπιστώνουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε αυτό το μέτρο.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/06/2013_505425
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου