Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αγκάθι η δραστική ουσία για την τρόικα- Τι ζητά από Λυκουρέντζο


Αγκάθι η δραστική ουσία για την τρόικα- Τι ζητά από Λυκουρέντζο

Η συνάντηση με την τρόικα και τον υπουργό Υγείας κράτησε για αρκετές ώρες. Άλλωστε οι δανειστές γίνονται όλο και πιο πιεστικοί στο θέμα της Υγείας και στις περικοπές που πρέπει να γίνουν άμεσα. Αυτή τη φορά πιέζουν περισσότερο ώστε να εφαρμοσθεί η συνταγογράφηση με δραστική ουσία σε όλα τα φάρμακα και χωρίς αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου. Τι απάντησε ο Λυκουρέντζος και τις θα γίνει με τη δόση

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των δανειστών μας με αντικείμενο τις βασικές περικοπές που πρέπει να γίνουν άμεσα στην Υγεία έως την εκταμίευση της δόσης. 

Οι δύο πλευρές εξέτασαν καταρχάς 10 βασικά ζητήματα που οι τροϊκανοί έχουν θέσει σε προτεραιότητα και τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες πριν η χώρα δει το ...ρευστό. 

Αυτό όμως που ζήτησαν πιεστικά οι τροικανοί είναι να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς να αναγράφεται στις συνταγές η εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Γεγονός βέβαια που ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου καθώς με τη ρύθμιση αυτή οι φαρμακοποιοί θα μπορούν ουσιαστικά να αλλάζουν το φάρμακο που έχει επιλέξει ο γιατρός. 

Ο υπουργός υγείας στο αίτημα αυτό προέταξε όλες τις άλλες αλλαγές που θα γίνουν στο θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής και αναμένεται να εξοικονομηθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. 

Όμως το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη και δεν αποκλείεται να συζητηθεί και τις επόμενες ημέρες. Πρόκεται όμως για μία από τις βασικές απαιτήσεις της τρόικα στην Υγεία. 

Εκτός αυτού μεταξύ των 10 σημείων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι:

Το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος έχει συνταχθεί από ειδικούς του ΕΟΦ σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται οι τελευταίες διορθωτικές κινήσεις και σε λίγα 24ωρα θα έχει εκδοθεί. Ωστόσο το νέο δελτίο τιμών δε θα περιλαμβάνει νέα καινοτόμα σκευάσματα καθώς αυτά θα αύξαναν δραματικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Τα νέα φάρμακα όχι περισσότερα από 10 με 20, αναμένεται να ενταχθούν σε άλλο δελτίο τιμών τους επόμενους μήνες. 

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων είναι επίσης μέσα στην ατζέντα των τροικανών που περιμένουν από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να περιορίσει άμεσα και άλλες κλινικές. Εκτιμούν άλλωστε ότι έτσι θα εξοικονομηθούν άμεσα χρήματα από το ΕΣΥ. 

Παράλληλα ζητούν να ανακοινωθεί η θετική λίστα φαρμάκων που θα αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία. 

Ακόμη, οι τροϊκανοί ζήτησαν μεταξύ άλλων να αλλάξει ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ γεγονός που θα επιφέρει μειώσεις στην οικονομική κάλυψη της νοσηλείας για τους ασθενείς αλλά και των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθεί η συμμετοχή στη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΟΓΑ ακόμη και κατά 30%ενώ θα διπλασιασθούν και οι εισφορές τους από 12 ευρώ που είναι σήμερα μηνιαίως στα 24 ευρώ. 

Δυσάρεστα μαντάτα έρχονται όμως και για τους άλλους ασφαλισμένους καθώς δε θα αποφύγουν τις αυξήσεις. 
Οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ θα πρέπει να συμμετέχουν με ποσοστό 20% πια για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές ενώ όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι των άλλων Ταμείων που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνουν 15%. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου