Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Φαρμακοβιομήχανοι: «Φέρτε νέα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα». Ποιες ασθένειες θα αφορούν



Εδώ και περίπου 2,5 χρόνια χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να έρθουν στη χώρα μας νέα καινοτόμα φάρμακα προκειμένου να μπορέσουν να γιατρευτούν. Γιατί δεν τιμολογούνται και εισάγονται ακριβότερα από το εξωτερικό και γιατί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θεωρεί ότι πλέον μπορούν να έρθουν και στην Ελλάδα.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Η φαρμακευτική δαπάνη θα είναι μέσα στους στόχους που έχει θέσει η τρόικα (2,44 δις) άρα είναι εφικτό πλέον να τιμολογηθούν και στη χώρα μας νέα καινοτόμα φάρμακα για τους ασθενείς, υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ. 
Φάρμακα τα οποία δεν έρχονται στη χώρα μας εδώ και περίπου 2,5 χρόνια επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται μην αυξηθεί κατακόρυφα η φαρμακευτική δαπάνη. 
Ο ΣΦΕΕ πάντως υποστηρίζει ότι η δαπάνη των φαρμάκων έχει ξεφύγει μόλις κατά 36 εκατ. ευρώ ποσό που μπορεί να καλυφθεί και όχι 90 εκατ. που δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον υφιστάμενο του Μάριο Σαλμά ο οποίος δήλωνε ότι βρισκόμαστε μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί. 

Πάντως τα φάρμακα που οι εταιρείες περιμένουν εδώ και καιρό να τιμολογηθούν και να κυκλοφορήσουν στην αγορά αφορούν σε σοβαρές ασθένειες και μεταξύ άλλων: μεταστατικός καρκίνο του προστάτη, χρόνια μυελογενή λευχαιμία, μεταστατικό μελάνωμα, ηπατίτιδα C, πνευμονική υπέρταση, οζώδη σκλήρυνση, κυστική ίνωση και άλλες σπάνιες ασθένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου