Οι συνέπειες των οριζόντιων περικοπών στα δημόσια οικονομικά, ιδιαίτερα όσων αφορούν στις «κοινωνικές» δαπάνες, τραυμάτισαν σχεδόν θανάσιμα το επίπεδο παροχών, αποτελεσματικότητας, κάλυψης και κυρίως αξιοπιστίας της Δημόσιας Υγείας. Τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και στον νοσηλευτικό τομέα αλλά και τις δομές προαγωγής της υγείας του πληθυσμού, η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου.
Αντί να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, τουλάχιστον διάσωσης της μέχρι πρότινος ανεκτής εικόνας της χώρας, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, τα μηνύματα από παντού είναι απογοητευτικά, με την συχνή αμέριστη φροντίδα των «φίλων του λαού» που ειδικεύονται στην μετατροπή της «τρίχας σε τριχιά».
Εμβολιαστικό κενό, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, ελλειπείς η και καθόλου έλεγχοι και αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων ελλειμματικής ή ανύπαρκτης δημόσιας υγείας ατόμων προερχομένων από περιοχές με νόσους οι οποίες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν εκλείψει προ πολλού, συνέτειναν στην απασφάλιση της υγειονομικής «βόμβας». Παράλληλα, η «δημοκρατική» διόγκωση των ελλείψεων υλικών στον χώρο των κρατικών νοσοκομείων, με τις γνωστές αντιπολιτευτικές υπερβολές, δημιουργούν αρνητική εικόνα στον Τουρισμό, έναν από τους λίγους τομείς στους οποίους υπάρχει περιθώριο θετικής συμβολής στην αγορά, την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα.
Η ειδησεογραφία των ημερών, αναφορικά με τον ante portasενδεχόμενο χαρακτηρισμό τμημάτων ή και όλης της επικράτειας ως επικίνδυνης λόγω αύξησης των κρουσμάτων Ελονοσίας, ίσως είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτική του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε. Επιπροσθέτως, η ουσιαστική έλλειψη γνώσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ιατρικού προσωπικού για την συμπτωματολογική διάγνωση μιας εμπύρετης κατάστασης ως απαιτουμένης εργαστηριακής διερεύνησης για Ελονοσία και θέσης μιας περιοχής σε συναγερμό, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την «εικόνα» μας.
Χωρίς αμφιβολία το «live yout myth in Greece» είναι προφανές ότι δεν εννοεί την «φιλοξενία» σε Ελληνικό νοσοκομείο και την «συντροφιά» ιατρών και νοσηλευτών για την επίτευξη του «Greek kefi».
Μέτρα που στο παρελθόν εθεωρούντο sine qua non σε ετήσια βάση (ψεκασμοί κ.ά), εφαρμόσθηκαν καθυστερημένα από τους εντεταλμένους φορείς (Κ.Ε.Λ.Π.ΝΟ, Υπ.Υγείας, Περιφέρειες) με την συμβολή των γνωστών «ενόχων» (εγκρίσεις, δεσμεύσεις, ΑΔΑ, επίτροποι κ.ά. γραφειοκρατικές εν πολλοίς τελείως άχρηστες νομοτυπικές διαδικασίες), ίσως γιατί δικαιολογούν την απασχόληση πολύ περισσοτέρων από τους απαραίτητους. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Όλοι παραπονούνται για την εφετεινή αύξηση κουνουπιών και άλλων εντόμων, ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν άλλοτε πρόβλημα.
Ο συντάκτης δεν πιστεύει πως τα προεκτεθέντα οφείλονται μόνον σε έλλειψη χρημάτων. Αυτό που ίσως λείπει είναι η θέση προτεραιοτήτων και η ποιότητα του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού στις υπηρεσίες. ΄Οταν π.χ. υπάρχει η ενημέρωση της επικινδυνότητας και ή άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, η σπουδαιότητα των ειδικών «διαχείρισης κρίσης» με πλήρη εξουσία –και λογοδοσία- είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης. Εκτός και αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση από π.χ. δικηγόρους και η ιστιοπλοϊα ανοικτής θαλάσσης από ανεκπαίδευτους κοινωνιολόγους…….
Δημήτρης Ν.Πατσάκης,18.6.13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου