Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ανατροπή στο Νομοσχέδιο για το Φάρμακο

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις φαρμακευτικές εταιρείες οι αλλαγές στο προσχέδιο του νόμου για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Μ. Γερασόπουλος, αν και υπήρχε συμφωνία για τιμολόγηση των φαρμάκων βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της ΕΕ, στο προσχέδιο του νόμου ο όρος φαίνεται να αντικαταστάθηκε και οι τιμές αναφοράς να είναι πλέον χαμηλότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ορίσει ως τιμή αναφοράς των φαρμάκων την τιμή που δίνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι με έκπτωση και κατ’ επέκταση είναι κατά κανόνα χαμηλότερες και από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης. 

Ο κ. Γερασόπουλος προειδοποίησε πως αν προχωρήσει αυτή η μέθοδος τιμολόγησης θα προκύψει στρέβλωση στην αγορά, η οποία θα «στερέψει» από φάρμακα και οι ασθενείς θα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη θεραπευτική τους αγωγή.

Υπερβολικούς χαρακτήρισε τους φόβους των εταιρειών, η ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Χρ. Παπανικολάου, που εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου