Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει τον πρώτο λόγο: Οι αλλαγές στο σύστημα υγείας

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ποιες αλλαγές θα φέρει και πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα που θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών χωρίς να γίνεται χρήση των νοσοκομείων


Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά τους επόμενους μήνες θα παίζει ο οικογενειακός γιατρός. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και οι άλλες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα γίνει σταδιακά και όπως υπολογίζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Ομως, οι επερχόμενες αλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Εως και χθες, λόγω των απεργιών - που θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 9 Δεκεμβρίου - αναβλήθηκαν περίπου 100.000 προγραμματισμένα ραντεβού ασφαλισμένων, τα οποία θα πρέπει να προγραμματισθούν ξανά, μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη λύση των συμβάσεων που είχαν περίπου 700 γιατροί του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να δέχονται ασφαλισμένους, ως συμβεβλημένοι γιατροί, στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει πίσω στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Χθες, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση της επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίσθηκε θετικός στον διάλογο, τόσο με τα κόμματα, όσο και με τους γιατρούς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κάποιοι θα ξεβολευτούν, γιατί ήταν ευνοημένοι από το προηγούμενο σύστημα».

Το μοντέλο που προκρίνει το υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση αποτελεί τη συνισταμένη των προτάσεων που είχαν υποβληθεί το προηγούμενο διάστημα. Ολες οι προτάσεις συμφωνούσαν ότι η απόδοση πρωταγωνιστικού ρόλου στον οικογενειακό γιατρό, θα πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταρρύθμισης.

Οπως διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου που σχεδίασαν το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ο οικογενειακός γιατρός δεν θα κάνει τον τροχονόμο. Θα είναι το βασικό μέλος μιας ομάδας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα αποτελείται από τον επισκέπτη υγείας, τον μαιευτήρα, τον νοσηλευτή, τον κοινωνικό λειτουργό, τον φυσικοθεραπευτή και άλλους επαγγελματίες υγείας. Στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας χωρίς να γίνεται χρήση των νοσοκομείων.

Ο ΘΕΣΜΟΣ. Εως τώρα, οι ασθενείς αναζητούν τον γιατρό, είτε στα εφημερεύοντα νοσοκομεία είτε στον ασφαλιστικό φορέα. Κατά κανόνα, όμως, δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονικός φάκελος υγείας με όλο το ιστορικό του ασθενούς, ενώ κάθε φορά εξετάζεται από διαφορετικό γιατρό. Στο άμεσο μέλλον, για να κάνει ο πολίτης οποιαδήποτε χρήση των υπηρεσιών που του προσφέρονται δωρεάν ή έναντι μικρής αμοιβής από το δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στον οικογενειακό γιατρό του. Αυτός θα παραπέμπει στην κατάλληλη ειδικότητα και δομή, ανάλογα με την ανάγκη, κάθε φορά, του ασθενούς.

«Αληθεύει ότι οι συνήθειες των ελλήνων ασθενών και η κουλτούρα τους δεν ταυτίζεται με τις συνήθειες άλλων ευρωπαϊκών λαών. Οι έλληνες έχουν συνηθίσει να έχουν απευθείας πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιατρική ειδικότητα κρίνουν οι ίδιοι σκόπιμο να επισκεφθούν και ίσως στην αρχή τούς δυσκολέψει η αλλαγή της διαδικασίας. Η πρακτική αυτή όμως ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τον ασθενή, που δεν τους γνωρίζει. Δεν έχει ούτε έγκαιρη διάγνωση ούτε αποτελεσματική θεραπεία εάν δεν πάει στον σωστό γιατρό. Ταυτόχρονα αυξάνουν σημαντικά οι δαπάνες της υγείας», τονίζει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Ετσι, σε 8 μήνες όλοι οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Κατόπιν ραντεβού με τον γιατρό της επιλογής του καθένα, θα γίνει καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού. Και με αυτό τον τρόπο αρχίζει μια σχέση ζωής με τον οικογενειακό γιατρό. Σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεται ο πολίτης για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Ο γιατρός θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον πολίτη, καθώς θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα υγείας.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας, περίπου το 40% του πληθυσμού θα είναι τυπικό με την εγγραφή τους πρώτους 8 μήνες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος δεν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό και έχει ένα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας δεν θα μπορεί να επισκεφθεί τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου», λέει ο κ. Γεωργιάδης.

Σε αυτό το 8μηνο προσαρμογής, πέραν της υποχρέωσης για εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, ο ασθενής θα μπορεί να πηγαίνει σε όποιον γιατρό θέλει, είτε είναι συμβεβλημένος στον ΕΟΠΥΥ είτε όχι. Ολοι οι γιατροί όμως θα είναι συνδεδεμένοι ηλεκτρονικά με τους οικογενειακούς γιατρούς σε ένα αμφίδρομο σύστημα. Οταν, για παράδειγμα, ο οφθαλμίατρος δει στο σύστημα ότι κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος σε οικογενειακό γιατρό, απλώς θα τον ενημερώνει ότι στην επόμενη επίσκεψή του σε οποιονδήποτε γιατρό ή νοσοκομείο θα πρέπει να έχει εγγραφεί, διαφορετικά δεν θα γίνεται δεκτός.

Με το νέο σύστημα, ο ασθενής θα παίρνει τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό του και θα του περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Εκείνος, βλέποντας παράλληλα το ιστορικό και έχοντας την πλήρη εικόνα του ασθενούς του, θα μπορεί όχι απλώς να τον παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα, αλλά και να κρίνει εάν και πόσο επείγον περιστατικό είναι, να κρίνει εάν θα τον δει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή ή θα τον παραπέμψει σε κάποιο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.

2 σχόλια:

  1. Αυτός ο οικογενειακός γιατρός θα δουλεύει 24/7 ή ο ασθενής δεν δικαιούται να αρρωστήσει τις μη εργάσιμες ώρες και μέρες?Επίσης δικαιούμαστε να αρρωστήσουμε στις διακοπές μας ή οχι?Και κάτι τελευταίο....θα περιγράφει απο τηλέφωνο τι έχει???Μήπως να του απαντάει και ο αυτόματος?Τι νομίζει ο Αδωνης πως είναι η ιατρική? Μαθηματικά?Βήχας +Δυσπνοια= Πνευμονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή