Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο πιο… doer υπουργός Υγείας

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα διαφωνήσουν. Και θα τα βάλουν μαζί μου. Με σαφή κίνδυνο μάλιστα να μου προσάψουν ότι «γλύφω» την εξουσία, πρέπει να ομολογήσω ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πιο… doer υπουργός Υγείας των τελευταίων 20 ετών!



Προσοχή. Μη βιάζεστε. Δεν είπα ο πιο πετυχημένος. Θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τι θα βγει απ’ όλα όσα έχουν γίνει από τότε που ανέλαβε. Δεν μπορώ όμως να μην του αναγνωρίσω ότι πήρε αποφάσεις και έκανε πράξη πολλά απ’ όσα οι προκάτοχοί του έβαζαν κάτω από το χαλί, μέχρι να έρθει ο επόμενος.
Ο επόμενος ήρθε. Και φουριόζος. Σε αυτούς τους έξι μήνες, που βρίσκεται στο τιμόνι της Αριστοτέλους, κατάφερε – στα διαλείμματα των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και λοιπών εμφανίσεων του – να λάβει επιτέλους αποφάσεις. Ας θυμηθούμε μερικές:

• Έκλεισαν 6 μικρά νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι εργαζόμενοί τους μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Μία κίνηση που όλοι οι ειδικοί λίγο ως πολύ έχουν αναγνωρίσει ως αναγκαίο εδώ και χρόνια. Να δεχτώ ότι πολλά πράγματα έγιναν βιαστικά και ανοργάνωτα. Ακόμη και με άκομψο τρόπο. Αλλά έγιναν. Σε πείσμα των λυσσαλέων αντιδράσεων των κάθε είδους συνδικαλιστών, οι οποίοι απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι έχουν μείνει στη δεκαετία του ΄80…

• Υπογράφηκαν όλα τα αιτήματα, που υπήρχαν για ένταξη στο ΕΣΠΑ αιτημάτων για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού. Βέβαια, την ίδια ώρα, πολλοί διαγωνισμοί έχουν μπλοκαριστεί και πιθανότατα τα κονδύλια θα «μεταφερθούν» στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Δηλαδή, θα χαθούν πόροι. Ωστόσο, γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο Άδωνις. 

• Μπήκαν τα θεμέλια ώστε στον ΕΟΠΥΥ να αρχίσει επιτέλους έλεγχος των νοσηλιών σε ιδιωτικές κλινικές. Εντάξει οι διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν ήταν συχνά ανορθόδοξες. Όμως, με τη νέα χρονιά, τρεις κοινοπραξίες στις οποίες μετέχουν οι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες θα αρχίσουν τους ελέγχους. Ελπίζω αργότερα να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Για να αρχίσουμε επιτέλους να έχουν έλεγχο και λογοδοσία σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. Μόνον έτσι τα χρήματα μας θα πιάνουν τόπο. 

• Ο Άδωνις είχε το θάρρος να καταργήσει τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ιοντίζουσα ακτινοβολία πιστός στις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του για την οικονομία. Έτσι, παύει να υφίσταται και μία μεγάλη εστία διαφθοράς, καθώς όταν υπάρχουν περιορισμοί συχνά χρειάζεται να λαδωθεί η κρατική μηχανή για να δοθούν άδειες σκοπιμότητας. Όσοι, δε, ισχυριστούν ότι θα οδηγηθούμε σε έκρηξη προκλητής ζήτησης να έχουν υπόψη τους ότι από του χρόνου, ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό και έτσι παύει πλέον αυτός ο κίνδυνος. 

• Με το ίδιο σκεπτικό, έδωσε τη δυνατότητα να ιδρυθούν ιδιωτικές κλινικές σε νησιωτικές περιοχές, ώστε να γίνουν επενδύσεις. 

• Εκδόθηκε η απόφαση που προβλέπει τη διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής και από τα σουπερμάρκετ. Ένα θέμα που επί χρόνια συζητιόταν αλλά κανείς δεν τολμούσε να το κάνει με το φόβο των αντιδράσεων των φαρμακοποιών. 

• Στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με κίνητρα για προσέλκυση γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Ρυθμίσεις που οι ίδιοι οι ιατρικοί φορείς θέτουν επιτακτικά εδώ και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να εισακουστούν. Θα δούμε πάντως τι θα γίνει στην πράξη.

• Το πιο σημαντικό βέβαια είναι οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Η μετατροπή του σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που θα γίνει στο ελληνικό δημόσιο μετά το σχέδιο Καποδίστρια και τον Καλλικράτη. Ποιος θα το φανταζόταν πέρσι τέτοιον καιρό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα άλλαζε άρδην την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί διαφωνούν με όσα λέει και κάνει ο υπουργός Υγείας. Όμως, επιτέλους έχουμε έναν υπουργό που κάνει. Και δεν κρύβεται ή διαχειρίζεται τα θέματα μόνο επικοινωνιακά, κερδίζοντας χρόνο. 
Φυσικά, έχουν γίνει και λάθη. Το πιο τραγικό αφορά την τοποθέτηση – για μία ακόμη φορά - κομματικών διοικήσεων στα νοσοκομεία. Αν και οι επιλογές έγιναν από τα γραφεία των Σαμαρά και Βενιζέλου, αυτό δεν καθιστά ανεύθυνο των κ. Γεωργιάδη.

8 σχόλια:

  1. Είμαι γιατρός Ενδοκρινολόγος. Εξυπηρετώ δύο γειτονικούς νομούς και βλέπω τουλάχιστον 25 ασθενείς την ημέρα. Τα ραντεβού μου είναι κλεισμένα μέχρι και το νέο έτος. Από ότι διαρρέει η ειδικότητα μου είναι μια από αυτές που δεν έχουν θέση στον νέο οργανισμό πρωτοβάθμιας Αλήθεια από σκοπεύει να αγοράσει ο ...doer υπουργός μας τις υπηρεσίες που εγώ παρείχα προς 2 ολόκληρα ευρώ !!! τον ασθενή ? (Ο μηνιαίος μισθός μου δια του αριθμού των ασθενών που εξετάσω ανά μήνα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΙΜΙΛΙΕ ΝΕΓΚΗ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ! ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ,ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΙΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΕΤΥΧΑΜΕ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ.. ΘΑ ΑΠΕΡΓΕΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΠΤΩΣΕΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ,ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί συνάδελφε θεράπευες τους ασθενείς σου προς 2 ευρώ τον κάθε ένα? Λόγω φιλανθρωπίας ή είχες τίποτα πρόσθετες αμοιβές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ 1100/1200 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ 5,5 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΝ ΕΣΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΞΕΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΧΑΣΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ... ΚΑΙ... ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θεωρείς αξιοπρεπή την αμοιβή σου, γιατί υπολογίζεις πόσο αμοίβεσαι για κάθε έναν ασθενή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ 2 ΕΥΡΩ!! - ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ - ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ .. DOER ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρεί δυστυχώς Γιατρούς που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μικρότερη αμοιβή, πχ 900 ευρώ γιά 8ωρη εργασία. Αν το διατυπώσεις έτσι ακούγεται αξιοπρεπές!! Αυτά και από εμένα.

      Διαγραφή
  7. Δυστυχώς θα βρεθούν Γιατροί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μικρότερη αμοιβή.
    πχ με 900 ευρώ για 8ωρη εργασία. Αν το διατυπώσεις έτσι ακούγεται αξιοπρεπές!! Αυτά και από εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή