Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ακαμψία και απειλές στο διάλογο Γεωργιάδη – γιατρών ΕΟΠΥΥ



Η απόφαση του υπουργείου προβλέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.500 γιατροί από τους 5.700 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από τον οργανισμό με συμβάσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Της 'Αννας Παπαδομαρκάκη - ΙΑΤRONET.GR

Συνέχιση του διαλόγου και την ερχόμενη εβδομάδα, με την ελπίδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κατέληξε η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η απόφαση του υπουργείου προβλέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.500 γιατροί από τους 5.700 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από τον οργανισμό με συμβάσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Από την πλευρά τους οι γιατροί επισημαίνουν την αδυναμία να καλυφθούν από τον Οργανισμό όλες οι ειδικότητες των γιατρών – ιδίως οι χειρουργικές, οι οποίες χρειάζονται νοσοκομειακή υποδομή για την αντιμετώπιση περιστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές έχουν ενημερώσει τον υπουργό Υγείας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν διατάξεις που προβλέπουν απολύσεις γιατρών, και καθώς οι πιέσεις αυξάνονται, το υπουργείο προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής υπό τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι αντιθέσεις.

Απεργία

Ταυτόχρονα, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ως τις 27 Δεκεμβρίου και ανάλογα με την έκβαση του διαλόγου μελετάται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντηση δήλωσε πως η επιτροπή θα εξετάσει τις λεπτομέρεις των εκδοχών των δύο πλευρών: την ένταξη στο ΕΣΥ ή τον τρόπο δημιουργίας συμβάσεων για όσους επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, βάσει προϋπολογισμών.

Και ξεκαθάρισε ότι ‘οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρυθμίσεως έχουν αποφασιστεί.

Και αυτό που συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες’.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και η οποία δίνει τη δυνατότητα συστάσεως των ειδικοτήτων και των διαφόρων κλάδων στις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα, να μπορούν να ενταχθούν οι γιατροί στις υγειονομικές περιφέρειες.

Χρονοδιάγραμμα

Θέτοντας χρονοδιάγραμμα για την τεχνική επιτροπή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να έχει καταλήξει ως το τέλος Ιανουαρίου.

Από την πλευρά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος Θαν. Αποστολόπουλος υπογράμμισε ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας, όμως παρατήρησε ότι ‘δε μπορεί να γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου