Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Έρχεται το μεγάλο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πόσες θα αποζημιώνονται

Τρίτη 06 Μαΐου 2014

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού

Μετά τα φάρμακα ο Άδωνις Γεωργιάδης κουρεύει και τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. 

Με το σταγονόμετρο θα μπορούν το αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ο υπουργός Υγείας βάζει πλαφόν στο όριό τους. 

Στόχος να μην ξεφύγει η δαπάνη που κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι και θα κινηθεί κοντά στα 300 με 320 εκατ. ευρώ. 

Αντίθετα τα διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί υποστηρίζουν πως η δαπάνη κατά τη φετινή χρονιά θα κινηθεί σχεδόν στο μισό αφού πέρυσι ήταν πάνω από 500 εκατ. ευρώ. 

Με βάση την τροπολογία που προωθείται στη Βουλή και η οποία θα περιλαμβάνει και το πλαφόν στα φάρμακα, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα γίνονται πλέον με συγκεκριμένα κριτήρια. 

Ο μηχανισμός κουρέματος θα είναι ανάλογος με αυτόν των φαρμάκων και θα περιλαμβάνει «μοίρασμα» κονδυλίων ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα τόσο για τις διαγνωστικές όσο και για τις παρακλινικές εξετάσεις. 

Για τους παρόχους πάντως που διαμαρτύρονται ότι δε θα πληρωθούν για εξετάσεις που έχουν κάνει σε ασθενείς επειδή δεν επαρκεί το κονδύλι, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρίχνοντας λάδι στη φωτιά επεσήμανε ότι δε θα γλιτώσουν τις εκπτώσεις και τις επιστροφές χρημάτων για το 2014. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «ο καταλογισμός του clawback του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα γίνει σε μηνιαία βάση». 

Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του healthreport.gr τόσο οι δαπάνες στα φάρμακα όσο και στις διαγνωστικές εξετάσεις είχαν ξεφύγει τους πρώτους μήνες του 2014 με συνέπεια να ασκηθούν πιέσεις και από την πλευρά της τρόικας να συγκρατηθούν τα ποσά. 

Ωστόσο όλοι οι πάροχοι, εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα θα ξεκινήσουν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ από τις 12 Μαΐου 2014 με συνέπεια να πρέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να μεταβαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα χρήματα τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου