Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΕΒΙ για την επίσχεση των εργαστηριακών ιατρών

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 η ΠΟΣΙΠΥ και η ΠΕΕΒΙ είχε ξεκινήσει τις επαφές με τον ΕΟΠΥΥ για την επίλυση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων και από τις αρχές του Μαρτίου του 2014 συνεχίστηκαν περισσότερο συστηματικά και συντονισμένα με τις ηγεσίες τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ με την μορφή πιά της Πανελλήνιας Διαπραγματευτικής Επιτροπής υπό τον ΠΙΣ.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Πανελλήνια Διαπραγματευτική Επιτροπή -ΠΕΔ- (την οποία ΕΣΕΙΣ εξουσιοδοτήσατε να διαπραγματεύεται), αποτελείται από τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Κορίνθου, Κιλκίς, Ροδόπης ( η πλειονότητα των οποίων είναι εργαστηριακοί γιατροί), και εκπροσώπων της ΠΟΣΙΠΥ και της ΠΟΣΚΕ (κλινικοεργαστηριακοί) και καλύπτεται από τον ΠΙΣ .

Από την πρώτη συνάντηση με την ΠΕΔ στις αρχές του Μαρτίου, ο Υπουργός παραδεχόμενος τις καταστροφικές συνέπειες τυχόν εφαρμογής του claw back και κατά το 2014 , κάνει στροφή 180 μοιρών και από εκεί που το πλαφόν το θεωρούσε ως «σοβιετικού τύπου» μέτρο (όπως και όλοι οι προκάτοχοι του), ανασκευάζει και το βλέπει ως αναπόφευκτη λύση προκειμένου (όπως παραδέχθηκε) να μη ξαναμπεί το claw back και καταρρεύσουν όλα τα εργαστήρια και μαζί τους και η ΠΦΥ. Έτσι λοιπόν μας παραπέμπει στον ΕΟΠΥΥ (και προσωπικά στον κο Κοντό που ήταν και παρών στην συνάντηση) προκειμένου να συνεργαστούμε για την εκπόνηση ενός σχεδίου «πλαφόν» και αφού καταλήξουμε, να του παραδώσουμε το αποτέλεσμα (όποιο και αν είναι αυτό) προκειμένου να το υλοποιήσει με Υπουργική απόφαση, παίρνοντας αυτός (όπως είπε) το όποιο πολιτικό κόστος .

Στην διαβούλευση που επακολούθησε, ο ΕΟΠΥΥ κράτησε παρελκυστική στάση (προσπαθώντας ίσως να ισορροπήσει σε πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις) και αλλάζοντας σε κάθε συνάντηση συνομιλητές (πότε ο Πρόεδρος, πότε ο Αντιπρόεδρος και πότε ο Διευθυντής) εξέφραζαν κάθε φορά και διαφορετικές απόψεις.

Οι συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θόλωναν ακόμη περισσότερο το τοπίο, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επανέφεραν το claw back στο προσκήνιο.

Στην τελική συνάντηση του Υπουργού με την ΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε η κατάσταση καθώς μας ανακοινώθηκε και επίσημα η πολιτική απόφαση της συνέχισης της εφαρμογής του claw back και κατά το 2014.

Έτσι όλες αυτές οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις έδειξαν ότι ΔΕΝ υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση επίλυσης των προβλημάτων , αλλά επρόκειτο για «ροκάνισμα» του χρόνου μέχρι τις εκλογές και μετά … πάλι rebate και claw back που σε συνδυασμό μάλιστα με την λεόντεια νέα σύμβαση που έχουν καταρτίσει και θα μας καλέσουν να υπογράψουμε σε λίγο καιρό, θα βάλουν την ταφόπλακα στον κλάδο μας .

Συνάδελφοι, η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως:

1) Προς το παρόν ο ΕΟΠΥΥ μας έχει παρακρατήσει το τελευταίο τετράμηνο του 2013 και το 10% του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου για το τελευταίο 20μήνο, συνολικά έξι μήνες προκειμένου να τα συμψηφίσει με τα rebates και claw back του πρώτου εξαμήνου του 2013 αλλά και του δεύτερου εξαμήνου που δεν μας έχει ακόμη ανακοινώσει .

Άρα οι μέχρι σήμερα κραυγές «λύκος στο μαντρί» βγήκαν αληθινές. «Ο λύκος είναι στο μαντρί»…

2) Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΟΠΥΥ ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός του 2014 για τα εργαστήρια (φυσικών προσώπων, εταιριών και κλινικών) είναι 270 εκατ. € και η πραγματοποιηθείσα δαπάνη για τον Ιανουάριο 2014 έφθασε στα 48 εκατ. €, ενώ βάσει του κλειστού προϋπολογισμού δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 22,5 εκατ. € μηνιαίως . Δηλαδή με αυτόν τον ρυθμό ο προϋπολογισμός εξαντλείται στα μέσα του Ιουνίου .

Αυτό συνάδελφε σημαίνει ότι οι εξετάσεις που θα εκτελείς από τον Ιούνιο και εντεύθεν ΔΕΝ θα τις πληρωθείς.

Θα τις κάνεις ΔΩΡΟ στον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή απαιτούν να παρέχουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες για 12 μήνες και να μας πληρώνουν τους 4 μήνες!!!

Ο κίνδυνος αφανισμού, κοινός για όλους, μικρούς και μεγάλους ανάγκασε και τον ΠΑΣΙΔΙΚ και τους μεγάλους Ομίλους να καταφύγουν και αυτοί στον ΠΙΣ και να ζητήσουν τον συντονισμό των ενεργειών.

Έτσι η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ το Σάββατο 3-5-14 αποφασίζει για κινητοποίηση του κλάδου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), ενώ

την Δευτέρα 5-5-14 σε συνάντηση της ΠΟΣΙΠΥ, του ΠΑΣΙΔΙΚ και της ΠΕΙΦΠΦΥ (Αλυσίδες) υπό τον ΠΙΣ συζητήθηκαν κοινές και συντονισμένες δράσεις, οι οποίες επικυρώθηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ το ίδιο απόγευμα και είναι οι εξής:

1) Επίσχεση παροχής υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ διαρκείας, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 12 Μαΐου 2014.

Κατά την διάρκεια της επίσχεσης η ΠΕΔ και οι Ενώσεις θα συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα , αλλά και εκτάκτως, για να σταθμίζονται οι εξελίξεις και να καθορίζεται η περαιτέρω πορεία.

2) Κάλυψη των συναδέλφων από τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις των.

3) Αποστολή εξωδίκου προς τον ΕΟΠΥΥ για την επίσχεση

4) Κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 6-5-14 των Προέδρων των ΠΙΣ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΕΙΦΠΦΥ, κκ. Βλασταράκου, Χατζηπαναγιώτου, Πατσουράκου, Βουγιούκα και Κρεμμύδα. (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

5) Έκδοση κοινής ΑΦΙΣΕΤΑΣ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) την οποία να αναρτήσετε στα εργαστήριά σας.

Συνάδελφοι και εμείς σαν ΠΕΕΒΙ ( αφού είχαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μέχρι σήμερα διεργασίες) σας καλούμε να συμμετάσχετεΟΛΟΙ ανεξαιρέτως στην επίσχεση.

Από τον Ιούνιο και μετά, όποιος δέχεται παραπεμπτικό να γνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες όχι μόνο θα πληρώνει τις εξετάσεις από την τσέπη του, αφού ο ΕΟΠΥΥ «δεν έχει μία», αλλά θα υποθηκεύσει το μέλλον και το δικό του και όλου του κλάδου του.

Συνάδελφοι, οι εκβιασμοί (διακοπή της σύμβασης…), η λάσπη (κλέφτες, ρετιρέ, υπεραμειβόμενοι…) και η προβοκάτσια (όσους κάνουν επίσχεση θα τους κουρέψουν, ενώ τους υποτακτικούς όχι…) που θα δεχθούμε είναι αναμενόμενη και θα ενταθεί ιδιαίτερα μετά τις εκλογές… όμως ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ… ΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ… ένα βήμα οπισθοχώρησης ισοδυναμεί με ελεύθερη πτώση στον γκρεμό.

Συνάδελφοι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η μνημονιακή απαίτηση της τρόικας και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Κυβέρνησης να παραμείνουν λίγα εργαστήρια στην Ελλάδα, ΔΕΝ αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών.

ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ, ΠΑΛΕΨΤΕ τώρα για να ζήσετε και αύριο.

Γυρίστε την πλάτη σ’ αυτόν τον ΕΟΠΥΥ, τώρα πιά που συνειδητοποιείτε ότι αυτός πρώτος σας έχει γυρίσει προ πολλού την πλάτη του και σας εμπαίζει.

Και μη ξεχνάτε: Εγγύηση της επιτυχίας είναι η ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος              Η Γ. Γραμματέας

Σπύρος Κραμποβίτης  Μαρία Καλαμάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου