Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ένωση Παιδιάτρων Αττικής: απαράδεκτη έλλειψη φυματίνης στη χώρα μας

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

Από τον Οκτώβριο που μας πέρασε το Ινστιτούτο Παστέρ δεν μπορεί να προμηθεύσει με φυματίνη τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. 

Το πλέον εύχρηστο, γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο που σαν γιατροί διαθέτουμε για να ανιχνεύσουμε την φυματίωση στην χώρα μας.

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, προ διμήνου περίπου, αλλά και λίγες ημέρες πριν, ο υπεύθυνος του τμήματος για την φυματίνη, μας απάντησε ότι το εργοστάσιο στην Δανία (Statens Serum Institut http://ecdc.europa.eu/en/epiet/institutes/Pages/SSI2009.aspx), που την παράγει, έχει πρόβλημα στην παραγωγή της!!!!!! και δεν μπορούσε να τους προμηθεύσει. 

Σε ερώτησή μας πότε υπολόγιζαν ότι θα είχαν, μας απάντησαν ότι θα έφερναν γύρω στα μέσα Απριλίου 3.000 δόσεις αλλά θα τις διέθεταν για τα νοσοκομεία και για το αντιφυματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Στους ιδιώτες παιδιάτρους-γιατρούς ήταν άγνωστο πότε θα έδιναν. 

Να σημειωθεί εδώ ότι η διάθεση της φυματίνης αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα για το Παστέρ, αφού και οι ιδιώτες αλλά και τα νοσοκομεία την πληρώνουν.

Σε άλλη ερώτηση αν αυτοί οι ίδιοι έκαναν την εισαγωγή της φυματίνης από την Δανία μας απάντησαν ότι υπεύθυνη για την εισαγωγή και άρα διαμεσολαβητής, είναι η Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία Rafarm.

Στην συνέχεια επικοινωνήσαμε με την εταιρεία ​Rafarm και τους ζη​τή​σα​με​​ να μας ενημερώσουν αν έχουν φυματίνη. 

Μας απάντησαν ότι:

Είχαν πάντοτε φυματίνη αλλά επειδή άλλαξε ο νόμος για τους διαγωνισμούς;;;; το Παστέρ δεν την έπαιρνε. 

Αποτέλεσμα: 
Στο διάστημα αυτό που στην χώρα μας έχουμε έλλειψη φυματίνης στα ιατρεία μας, για να ελέγξουμε την διασπορά και να ανιχνεύσουμε την φυματίωση, η Rafarm,​ (όπως μας ενημέρωσε), ​ διέθεσε 20.000 φυματίνες στην Σαουδική Αραβία επειδή το Παστέρ δεν μπορούσε να τις απορροφήσει. Έδωσε επίσης στην Κυπριακή Πρεσβεία και στην Αγγλική Πρεσβεία που ζήτησαν καθώς και στο Metropolitan.

Όταν ερωτήθηκαν αν εμείς οι ιδιώτες γιατροί μπορούμε να αγοράσουμε απ ευθείας από την Rafarm μας απάντησαν ότι δεν γίνεται αφού με νόμο!!! μόνο το Παστέρ έχει την αποκλειστικότητα να την διαθέτει!!!! και μόνο στο δημόσιο!! Φαίνεται τελικά ότι το Metropolitan είναι δημόσιο!! και τις πήρε από το Παστέρ!!

Μας ενημέρωσαν επίσης ότι:
Την ερχόμενη Παρασκευή θα παραλάβει τελικά το Παστέρ 3.000 δόσεις φυματίνης, οι οποίες όμως θα διατεθούν στα νοσοκομεία και στο δημόσιο γενικότερα. Για τους ιδιώτες παιδιάτρους που κάνουν φυματίνη στα περισσότερα παιδιά της χώρας είναι άγνωστο το πότε θα διατεθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι προ μηνός περίπου, σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης με την Υφυπουργό Υγείας, και σε ερώτηση που έκανε για το θέμα αυτό, η κα Υφυπουργός είχε δεσμευτεί να απαντήσει ως Υπουργείο Υγείας, αλλά ουδέποτε μέχρι και σήμερα λάβαμε κάποια ενημέρωση, παρ' όλο ότι ο Πρόεδρος προσπάθησε πολλές φορές να επικοινωνήσει μαζί τους στο Υπουργείο αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

​Ένα παραμένει σίγουρο. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε φυματίνη στα ιατρεία μας να την κάνουμε στα παιδιά που παρακολουθούμε!!!​

Εκείνο επίσης που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε απ΄ ευθείας από την Rafarm φυματίνη, αφού και την πληρώνουμε και υπάρχει.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα αυτή, ποιός λέει αλήθειες και ποιός ψέματα, αυτό παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό και ας δώσει ο καθένας τις απαντήσεις που θέλει. 

Σημασία έχει ότι δεν λειτουργούμε όπως θα έπρεπε, με αντίκτυπο στην πρόληψη και στην ανίχνευση των κρουσμάτων φυματίωσης στην χώρα μας!!
​Το ΔΣ

1 σχόλιο:

  1. Για όλη τη χώρα...3.000 φιαλίδια=45.000 δόσεις=ΑΣΤΕΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ,πράγμα που σημαίνει ότι,εκτός των άλλων, το αγέννητο και γεννημένο παιδί του Αδώνιδος-Γεωργίου που θα παρακολουθούνται ιατρικά στο ΠΕΔΥ,όπου επίσης παρακολουθείται και η σύζυγος Ευγενία (μου έφυγε το τσερβέλο,όταν το διάβασα....)ΔΕΝ θα ελεγχθούν ποτέ για φυματίωση!!!!! Να στείλουμε αυτή την πληροφορία στον WHO,ώστε να σταματήσει ο υπουργός να χαριεντίζεται με τους εκπροσώπους του???

    ΑπάντησηΔιαγραφή