Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι συστεγάσεις Ιατρείων με Κέντρων Αισθητικής, τα ΣΔΙΤ & τα ΜΥΣΥΦΑ



Τελικά αυτή η κυβέρνηση τα βλέπει αρκετά χαλαρά τα πράγματα, ακόμη και σε περιπτώσεις που ίσως απαιτείται μία δεύτερη σκέψη. Μιλάμε για μία νέα πραγματικότητα που ξεκίνησε και που με δύο λόγια, δίνει την δυνατότητα να συστεγάζονται ιατρεία και οδοντιατρεία με Κέντρα Αισθητικής, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης (και δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ – τεύχος Β΄αριθμό φύλου 2308).

Με την εν λόγω απόφαση, καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την συστέγαση των συγκεκριμένων μονάδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται στο εξής η συστέγαση ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας χωρίς ύπαρξη εταιρικής σχέσης μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, «...ως συστεγαζόμενες μονάδες ορίζονται τα ιατρεία, οδοντιατρεία και πολυϊατρεία που συστεγάζονται με εργαστήρια αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, γραφεία διαιτολογικά, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και ψυχολόγων». 

Σε όλα τα υποψήφια προς συστέγαση κτίρια πρέπει να ελέγχεται η νομιμότητα των υφισταμένων κατασκευών, η εκπλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων που καθορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς και τις ανωτέρω προδιαγραφές, καθώς και η λειτουργικότητα του κτιρίου.

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορούν να στεγάζονται σε κτίριο στο οποίο υπάρχουν και άλλες χρήσεις (γραφεία, κατοικίες, καταστήματα, ή και άλλες εμπορικές χρήσεις).

Βεβαίως η κίνηση αυτή, με λίγη περισσότερη φαντασία, θα μπορούσε να μας θυμίσει και τα περίφημα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις δηλαδή Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα). Γιατί να μην γίνουν δηλαδή αντίστοιχες κινήσεις και στο ΕΣΥ κάποια στιγμή για χάριν της οικονομίας, η οποία τόσο έχει πληγεί;

Μας θυμίζει επίσης τις συστεγάσεις στον τομέα των φαρμακείων. Και φυσικά μακάρι να υπάρξουν συστεγάσεις μεταξύ των ιδίων επιχειρήσεων, προκειμένου ο κλάδος να είναι ενδυναμωμένος, αλλά πόσο μακριά, είναι το σενάριο σε ένα Σούπερ Μάρκετ να βρεθεί ένα ιδιωτικό φαρμακείο; Καθόλου μακριά, την ώρα μάλιστα που ήδη ξένος οίκος, μετρά από τον Ιούνιο κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα ΜΥΣΥΦΑ με τις τιμές προς τα κάτω. Ο κλάδος ευελπιστεί τα νούμερα να είναι τέτοια, ώστε να μην χρειαστεί τελικά τα ΜΥΣΥΦΑ- τα οποία είναι φάρμακα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς- να απελευθερωθούν περαιτέρω και δοθεί έτσι το πράσινο φως ώστε να διατίθενται ανεξέλεγκτα στα Σ/Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου